STOR FRUSTRASJON I HALDEN

Nexans er blant industribedriftene i Halden som sliter med skipsleia inn til Halden via Ringdalsfjorden.

Bortkommet brev setter utbedring av skipsleia på vent

De tunge næringslivsbedriftene i Halden har i flere tiår jobbet for å utbedre skipsleia ved Svinesund slik at større skip kan passere.

Publisert Sist oppdatert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Frustrasjonen vokser i næringslivet i Halden etter nyheten om at et brev om utbedring av skipsleia, som ble sendt fra norske myndigheter i desember ifjor ikke kom frem til den svenske regjeringen, skriver Halden Arbeiderblad i dagens papirutgave og sin nettutgave.

Kystverket opplyser at nytt brev ble sendt i juni og at de imøteser svenske sjøfartsmyndigheters respons.

Er avhengig av norsk-svensk utredning

Mens biltrafikken flyter godt på Svinesundbroene, er det skjær i sjøen for skipstrafikken - bokstavelig talt.

Gjennom flere tiår har store næringslivsbedrifter jobbet for å få kappet de såkalte Svinesundtersklene.

Stedvis stikker undervannsfjellet for høyt til at skip med dyp kjøl kan passere trygt. Ønsket er dermed å få sprengt bort disse tersklene slik at større skip kan betjene industribedriftene i grensebyen. En slik operasjon på grensen mellom Norge og Sverige er avhengig a velvilje fra både norske og svenske myndigheter, men saken står langt høyere på agendaen i Norge enn i Sverige.

Statssekretær Kristina Sigurdsdottir Hansen har følgende kommentar til lokalavisen.

– Kystverket har gjennomført omfattende forundersøkelser for et mulig farvannsprosjekt i innseilingen til Halden. Kystverket har også vært i dialog med lokale folkevalgte og statlige myndigheter i Sverige. Prosessen så langt har avdekket at Kystverket vil være avhengige av et samarbeid med det svenske Sjöfartsverket, for å kunne gjennomføre og ferdigstille en søknadsprosess på svensk side av grensen, sier hun.

– Selv om dette er viktig for Norge og Halden, har jeg forståelse for at Sverige har sine hensyn og regelverk som må ivaretas i en søknadsprosess om et mulig farvannsprosjekt i Iddefjorden, legger hun til.

Hardtsatsende Nexans håper på løsning

Hjørnesteinsbedriften Nexans, som blant annet investerer milliardbeløp i økt produksjon, er blant de som er fortvilet over situasjonen. Kommunikasjonsdirektør Kristin Hessen sier til Halden Arbeiderblad at en reduksjon av tersklene er viktig for framtidig forretningsutvikling og bevaring av nesten 1000 arbeidsplasser i Halden.

– Nexans har tillit til at norske myndigheter håndterer terskelsaken på korrekt måte og har et godt samarbeide med blant annet Halden kommune og Kystverket i denne saken, sier hun til avisen.

Powered by Labrador CMS