Fra april skal MS Romantika seile til Tyskland i stedet for til Nederland fra Kristiansand.
Fra april skal MS Romantika seile til Tyskland i stedet for til Nederland fra Kristiansand.

Flytter Kristiansand-fergen midlertidig til Tyskland

De siste ukene har Holland Norway Lines måttet kansellere flere avganger fordi man ikke har hatt fast kaiplass i Eemshaven. Nå har de funnet en løsning som sikrer sommertrafikken.

Publisert Sist oppdatert

Siden i fjor sommer har Holland Norway Lines operert fergestrekningen mellom Kristiansand og Eemshaven i Nederland. Det har ikke vært helt problemfritt.

Holland Norway Lines har hatt utfordringer knyttet til fast kaiplass i Eemshaven, og rederiet har derfor jobbet intensivt med å finne alternative havner for å sikre regularitet og forutsigbarhet for reisende til og fra Norge de kommende månedene.

Til Tyskland

Fra midten av april vil derfor Holland Norway Lines (HNL) seile til og fra Cuxhaven, men før høysesongen flytter rederiet virksomheten til Emden. Begge byene ligger nord i Tyskland, bare et par timers kjøretur fra Eemshaven.

– Dermed er seilingsplanen for vår- og sommersesongen garantert, sier Morten Aggvin, administrerende direktør for Holland Norway Lines.

– Havnesituasjonen i Eemshaven tvang oss til å se etter alternativer. Nå er vi glade for å ha en løsning på plass fra midten av april, som gjør at skipet igjen kan seile i henhold til ruteplan, sier Aggvin.

Gjennom våren vil HNL seile fra Kristiansand til Cuxhaven i Tyskland. Samtidig har HNL signert en intensjonsavtale med AG Ems og Niedersachsen havn om en flytting til Emden, med ambisjon om å starte seilinger fra Emden fra 1. juni. HNL jobber for tiden sammen med lokale myndigheter i den tyske havnebyen for å sluttføre ordninger for ISPS, toll, trafikk, og operasjonelle detaljer, opplyser rederiet.

– Flertallet av passasjerene våre ser etter den mest effektive ruten fra Nord-Europa til Norge, eller omvendt, og med direkte tilgang til Norges fjordregion. Emden har en ideell beliggenhet med sin nærhet til både det nederlandske og tyske markedet. For våre nederlandske passasjerer medfører Emden kun en litt lengre kjøreavstand enn Eemshaven. Vi er også veldig glade for å finne en løsning som gjør at vi kan fortsette å utvikle provinsen Groningen i Nederland, sier Aggvin.

Vil tilbake til Eemshaven

For godskunder bør ikke flyttingen ha så stor betydning, mener sales manager freight, William S. Skarbø.

– Emden ligger rett over fjorden fra Eemshaven, så det blir litt lenger kjøring om man skal videre nedover på Kontinentet – men ikke mye, sier han til MT.

På litt lengre sikt ønsker Holland Norway Lines imidlertid å returnere til Eemshaven, forteller Skarbø.

– Tanken er å gå tilbake til Eemshaven, der vi har arealer, har gjort ganske store investeringer og har planer om ytterligere investeringer, sier han.

At man måtte ta grep nå, var først og fremst for å finne en løsning som sikrer at trafikken i sommer går som den skal.

Vil utvikle suksessen videre

– Vi føler oss hjertelig velkommen av alle partnere; havnen i Niedersachsen, AG Ems, Cuxport og ikke minst byen Emden. På mindre enn ett år har Holland Norway Lines blitt en stor kommersiell suksess, og vi er veldig glade for at vi igjen kan fokusere fullt ut på å utvikle selskapet og passasjeropplevelsen, sier Aggvin.

Før Holland Norway Lines får anløpe de tyske havnene i midten av april, kan det bli nye kanselleringer. Rederiet jobber intenst med å finne alternativer også for de neste tre ukene og vil holde passasjerer og andre oppdatert om utviklingen i ruteplanen.

– Holland Norway Lines har en klar ambisjon om å gi våre passasjerer en unik reiseopplevelse. Vi beklager på det sterkeste ulemper som følge av de nylige uregelmessighetene. Vi setter pris på tålmodigheten og forståelsen som våre passasjerer viser oss. Berørte passasjerer tilbys et gratis minicruise og 25 prosent rabatt for en bilreise, sier Aggvin.

Powered by Labrador CMS