Administrerende direktør i Norges sjømatråd, Renate Larsen, kan glede seg over rekordstor eksport av sjømat fra Norge. .

Sendte 3,1 millioner tonn ut av landet

2021 ble tidenes beste år for norsk sjømateksport, men økte distribusjonskostnader trekker lønnsomheten ned.

Publisert Sist oppdatert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange rekorder

Sjømateksporten 2021 bød på mange rekorder. Her er noen av dem:

  • For aller første gang passerte det totale eksportvolumet 3 millioner tonn.
  • Verdiøkningen var på hele 15,1 milliarder kroner, eller 14,3 prosent, sammenlignet med året før.
  • Den gamle verdirekorden fra 2019 på 107,2 milliarder kroner ble slått med 13,6 milliarder kroner, eller 12,7 prosent.
  • I desember ble det eksportert sjømat for 12 milliarder kroner. Det er ny rekord for denne måneden.
  • Det ble en solid eksportrekord for blant annet laks, kongekrabbe, snøkrabbe og makrell.

Totalt eksporterte Norge 3,1 millioner tonn sjømat til en verdi av 120,8 milliarder kroner i fjor. Det er rekord i både volum og verdi og tilsvarer 42 millioner måltider hver eneste dag – året rundt, opplyser Norges Sjømatråd.

- 2021 ble nok et eventyrlig eksportår for norsk sjømat. Vi er i den svært gunstige posisjonen at vi har produkter som hele verden vil ha - også i krisetider. Det har resultert i etterspørselsvekst, rekordvolum og en total eksportverdi som Norge aldri har opplevd før. Det er imponerende og viser at norsk sjømat er en av våre viktigste fremtidsnæringer, sier administrerende direktør i Norges sjømatråd, Renate Larsen.

- Gjennom et utfordrende år har sjømatnæringen levert fantastiske resultater. Regjeringen har svært høye ambisjoner for sjømatnæringen. Sammen med alle de dyktige fagfolkene i sjømatnæringen skal vi fortsette å arbeide for videre vekst i eksporten av klimavennlig mat, mer aktivitet langs kysten og nye rekorder, sier fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap).

Til tross for at 2021 unektelig ble et år med mange rekorder, understreker Sjømatrådets administrerende direktør Renate Larsen at verdikjeden i ulik grad har fått ta del i den eventyrlige norske eksportveksten.

- Vi skal være forsiktige med å tolke «eksportvekst» som «økt lønnsomhet» for alle. Utfordringer med markedsadgang og økte kostnader knyttet til drift, innkjøp og distribusjon førte til svekkede marginer i deler av næringen i fjor. For å kunne utvikle, investere og fortsatt være en ledende sjømatnasjon, trenger næringen trygge rammebetingelser og god markedsadgang, sier Renate Larsen.

Sjømat er den av Norges store eksportsektorer som har hatt størst vekst. På 10 år har verdien mer enn doblet seg, fra 47,7 milliarder kroner i 2012 til 120,8 milliarder kroner i 2021.

Laks er den soleklart viktigste arten, og står for rundt to tredeler av eksporten.

Slik var sjømateksporten 2021, fordelt på eksportverdien av de største artene og sammenlignet med året før:

1. Laks 81,4 milliarder kroner (+16 %)
2. Torsk 9,8 milliarder kroner (+2 %)
3. Makrell 5,9 milliarder kroner (+18 %)
4. Sild 4,2 milliarder kroner (+11 %)
5. Ørret 4 milliarder kroner (+5 %)
6. Sei 2,5 milliarder kroner (+7 %)

- Til tross for at koronapandemien fortsatt setter sitt preg på markedene, fikk vi nok et rekordår for norsk lakseeksport. En gjenåpning av samfunnet, økt sosialisering og åpne restauranter løftet etterspørselen i 2021. Laksen har åpenbart tilpasset seg de nye måtene å kjøpe mat på, som hjemlevering og takeaway, sier sjømatanalytiker Paul T. Aandahl i Norges sjømatråd.

Powered by Labrador CMS