DHL åpner «pakkekopter»-rute

Denne ubemannede dronen skal fly regelmessig over Nordsjøen.

Publisert Sist oppdatert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

DHL Parcel er i ferd med å lansere et pilotprosjekt, uten pilot riktignok. Medisiner og annet tidskritisk gods skal nemlig levers til øya Juist i Nordsjøen med et ubemannet helikopter. Det bor rundt 1500 mennesker på øya.

Dette blir ifølge DHL første gang i europeisk historie at et ubemannet luftfartøy blir operert utenfor en pilots synsvidde under et ekte oppdrag.

Tyske samferdselsmyndigheter har opprettet en flysone spesielt for dette prøveprosjektet.

 

DHLs «pakkekopter» hadde sin jomfrutur i desember i fjor, og har siden da gjennomgått ombygginger og justeringer tilpasset akkurat dette oppdraget.

Ruten til Juist er 12 km, og flighten vil være fullautomatisk. Den vil imidlertid bli konstant overvåket fra en base, som kan gripe inn og styre helikopteret manuelt dersom det skulle skje uforutsette hendelser. Basen vil også ha tett kontakt med flygeledere i området.

Helikopteret har en marsjfart på 18 meter i sekundet, og vil fly med medisiner til Juist på spesielle tidspunkter i uken. Tidspunktene vil legges opp slik at de fyller hull når ferger og andre transportalternativer ikke er tilgjengelig.

Dette er definitivt kun et prøveprosjekt, og det finnes ingen konkrete planer om å bruke slike ubemannede helikoptre til vanlig pakkelevering. DHL vil bruke forsøket til å vurdere om en slik metode er teknisk mulig og økonomisk forsvarlig.

 

Powered by Labrador CMS