Tredoblet kontroller - og fant mye skummelt

Statens vegvesen har aldri kontrollert så mange kjøretøy, og de har avdekket mange farlige mangler.

Publisert Sist oppdatert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hittil i vinter har Statens vegvesen kontrollert 37.000 tunge kjøretøy. Dette er en tredobling av antallet i forhold til hele forrige vintersesong.

Målet er å få ned antall drepte og hardt skadde i trafikken ved at de farligste lastebilene fjernes fra veien.

- Kontroller nytter

- Vi har en viktig jobb å gjøre for å sikre framkommelighet og trafikksikkerheten, og jeg er fornøyd med den økte innsatsen vår denne vinteren, sier vegdirektør Terje Moe Gustavsen.

- I tillegg ser vi at kontroller nytter. Antall kjøretøy som mangler kjettinger har for eksempel gått ned de siste årene.

Denne vinteren har Vegvesenet kontrollert dekk og kjettinger på 21.000 motorvogner og 16.000 tilhengere. Det har blitt delt ut nærmere 2.000 gebyrer og 1.400 kjøreforbud. 24 grove tilfeller er også blitt politianmeldt.

- Må finne flere tiltak

- Dessverre ser vi en del kjøretøy som ikke har utstyret i orden, de har slitte dekk og mangler kjettinger, sier vegdirektøren.

- Resultatene av kontrollene viser tydelig at vi hele tiden må finne flere tiltak for å sikre at de farlige kjøretøyene blir fjernet fra vegene våre.

Ser behovet

Denne sesongen er det nye krav om vinterdekk på motorvogner over 3500 kg. Kravet om mønsterdybde er også økt fra tre til fem mm i vintersesongen.

Både Statens vegvesen og Samferdselsdepartementet ser behov for å styrke innsatsen mot tunge kjøretøy ytterligere, og mandag møttes vegdirektør og politisk ledelse i Samferdselsdepartementet på Taraldrud kontrollstasjon. Blant tiltakene som kan være aktuelle er påbud om vinterdekk også for tilhenger og bruk av hjullås for å hindre at dårlig skodde kjøretøy kjører videre etter at de har blitt stoppet. 

 

Powered by Labrador CMS