Det første anlegget skal etter planen stå ferdig i Jebel Ali i løpet av neste år.
Det første anlegget skal etter planen stå ferdig i Jebel Ali i løpet av neste år.

Vil revolusjonere containerhåndtering

Kan øke havnekapasiteten med 200 prosent, og redusere behovet for kaifront med en tredjedel.

Publisert

Tyske SMS Group har utviklet en løsning for stabling av containere, som gjør at hver enkelt container er tilgjengelig uten at det trengs noen form for omstabling. Ifølge selskapet skal systemet også øke kapasiteten på et gitt område med opptil 200 prosent.

Konseptet går ut på å stable 11 containere over hverandre i vertikale kolonner, men ikke direkte oppå hverandre slik det gjøres i dag. Hver container har sin egen hylleplass, og et automatisert system kan hente ut hvilken som helst container uten å flytte på noen andre. Det minner ganske enkelt om pallereoler inne på et lager.

Med 11 containere over hverandre økes kapasiteten betraktelig. Den vanlige stablingshøyden i dagens havner er fire containere oppå hverandre.

SMS Group har fått med seg DP World på laget. DP World håndterer rundt 174.000 containere daglig, og planen er at det nye konseptet skal være på plass i DP Worlds havneterminal i Jebel Ali i Dubai innen oktober 2020, da Dubai Expo 2020 arrangeres.

I tillegg til den økte kapasiteten, hevder SMS Group at systemet skal gjøre det mulig å laste og losse de største containerskipene 30 prosent raskere enn tidligere.

– Denne nye containerhåndteringsteknologien gjør det mulig for byer å utnytte det dyre og ettertraktede landområder og strandlinjer mer effektivt, sier Mathias Dobner, som er CEO for joint venture-selskapet som er etablert mellom SMS Group og DP World.

– Systemet vårt vil betydelig øke produktiviteten på kaien. Dette betyr at kaifronter kan reduseres med en tredjedel. Denne disruptive innovasjonen vil markant forbedre den finansielle situasjonen til containerhavner, i tillegg til å forbedre havnens inntrykk, hevder Dobner.