Elkjøps nye lager (illustrert i forgrunnen) ligger på motsatt side av veien fra det eksisterende lageret i Jönköping.
Elkjøps nye lager (illustrert i forgrunnen) ligger på motsatt side av veien fra det eksisterende lageret i Jönköping.

Bygger et av Nordens største lager i tre

Den bærende konstruksjonen i Elkjøps lagerutvidelse på over 80.000 i Jönköping blir limtre.

Publisert

Elkjøp, som i Sverige går under navnet Elgiganten, skal utvide sitt allerede enorme lager i Jönköping. Dagens lager er på 107.000 m², men logistikkeiendomsselskapet Catena skal oppføre ytterligere 86.600 m² på tomten.

Oppføringen er i gang, og i bærekraftens navn har Catena valgt at bærekonstruksjonen skal være i limtre fremfor i stål.

– Dette anlegget er banebrytende på mange måter. Målet for bygningen er å bli sertifisert i henhold til WELL Core for å sikre en sunn arbeidsplass, og i henhold til BREEAM Excellent for å sikre høy miljøstandard. Vårt valg er helt og holden knyttet til å minimere karbonfotavtrykket til bygningen, verken mer eller mindre. En bærekonstruksjon av tre vil gi bygningen mye lavere karbonavtrykk enn om det ble bygget med stål, det er så enkelt som det, sier Jonas Arvidsson, regionsjef hos Catena.

Det er Moelvens datterselskap Moelven Töreboda som leverer materialene.

– Vi ser en skarp økning i etterspørselen etter bærekonstruksjoner i limtre. Det blir også mer vanlig å kombinere treverk, stål og betong i det som er kjent som hybridbygninger. Det handler om å bruke riktig materialer på rette sted, og hele prosessen markerer et viktig skritt i retning av å minimere karbonavtrykket, sier Johan Åhlen, CEO i Melve Töreboda.

Når det nye bygget er ferdig vil Elkjøps lagerareal i Jönköping være på hele 193.600 m² som gjør det til et av Europas største lageranlegg. Lageret leverer i dag årlig over 50 millioner produkter til butikker og sluttkunder i Norden, og det nye bygget skal etter planen stå ferdig i løpet av 2024.

Bygget som nå føres opp blir liggende på den andre siden av E4 i Jönköping fra dagens anlegg, så det blir altså ikke ett stort bygg. Mens dagens bygg har ganske stor grad av automasjon, blant annet høytlager og skyttelløsning fra Knapp, vil det nye lageret bli et helt manuelt lager, har logistikkdirektør i Elkjøp/Elgiganten Daniel Lundby tidligere fortalt til MT.

– Det anlegget vi bygger nå blir helt manuelt, men vi har opsjon på å bygge ut videre, og da er planen å ha automatiske løsninger, sier Lundby.

Powered by Labrador CMS