Det nye lageret (illustrert i forgrunnen) blir liggende på motsatt side av E4 fra dagens anlegg.
Det nye lageret (illustrert i forgrunnen) blir liggende på motsatt side av E4 fra dagens anlegg.

Bygger ut til 193.000 kvadratmeter

Elkjøp starter en kraftig utbygging av Norden-lageret, og har ikke tenkt å stoppe med det.

Publisert Sist oppdatert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Siden 2016 og forrige utbygging av hovedlageret i Jönköping, Sverige, har Elkjøps nordiske omsetning økt med mer enn 50 prosent. Den sterke veksten gjør at Elkjøp nærmest dobler lagerkapasiteten. Samtidig flyttes distribusjonen av kjøkken fra Brno, Tsjekkia til anlegget i Sverige.

Dagens lager er på rundt 107.000 m². Med en ny størrelse på til sammen 193.600 m² blir Elkjøps hovedlager et av Europas største lageranlegg når det etter planen står ferdig i 2024. Lageret leverer i dag årlig over 50 millioner produkter til butikker og sluttkunder i Norden.

– I et utfordrende marked er vi stolte over å kunne lansere planer for en viktig investering i kortere ledetider for kjøkken og en enda bedre handleopplevelse for alle våre kunder i Norden, sier Erik G. Sønsterud, konsernsjef i Elkjøp Nordic.

Andre siden av veien

Bygget som nå føres opp blir liggende på den andre siden av E4 i Jönköping fra dagens anlegg, så det blir altså ikke ett stort bygg. Mens dagens bygg har ganske stor grad av automasjon, blant annet høytlager og skyttelløsning fra Knapp, vil det nye lageret bli et helt manuelt lager, forteller logistikkdirektør i Elkjøp/Elgiganten Daniel Lundby til MT.

– Det anlegget vi bygger nå blir helt manuelt, men vi har opsjon på å bygge ut videre, og da er planen å ha automatiske løsninger, sier Lundby.

Planen er å flytte inn i det nye lageret våren 2024, og da vil man nesten umiddelbart gå i gang med å planlegge videre utbygging.

– Slik planene og veksten er nå, vil vi måtte ta i bruk en utvidelse til i 2027/2028, sier Lundby.

Utbyggingsopsjonen er på 28.300 m².

Dekker 400 butikker

Lageret i Jönköping distribuerer i dag til elektronikk-kjedens rundt 400 butikker i Norden, og ifølge Lundby går rundt 94 prosent av kjedens vareverdier gjennom anlegget.

Det er det svenske eiendomsselskapet Catena AB som står for, byggingen. Selskapet opplyser at deres investering er på rundt 800 millioner svenske kroner. Elkjøp har forpliktet seg til en 20 år lang leieavtale.

Ved å flytte distribusjonen av kjøkken fra Tsjekkia og nærmere nordiske kunder, reduseres karbonavtrykket på kjøkkentransport med 75 prosent, ifølge Elkjøp. I tillegg vil det nye lageret utstyres med ladestasjoner og det er planer for et av Nordens største solcelleanlegg på taket.

Miljø

Eiendommen bygges også med et miljøfokus. Sammen med eiendomseier har Elkjøp en ambisjon om å nå sertifiseringen «Excellent» i henhold til BREEAMs miljøklassifiseringssystem.

– Vi er bevisste på miljøansvaret vårt og jobber aktivt for å redusere miljøpåvirkningen, spesielt fra transportene våre. Kortere avstand til kundene våre er bra for både kundene og miljøet. At vi også får et toppmoderne bygg som er energieffektivt og miljøvennlig bygget, er helt i tråd med bærekraftsstrategien vår og et viktig steg i den store omstillingen til en mer klimanøytral virksomhet, forklarer Sønsterud.

Powered by Labrador CMS