Litra AS skal de nærmeste fem årene kjøpe minimum 100 kjøretøy drevet med biogass.
Litra AS skal de nærmeste fem årene kjøpe minimum 100 kjøretøy drevet med biogass.

Satser på biogass

Litra AS, en av de største privateide transportørene i Norge med hovedkontor på Lillehammer, skal de nærmeste fem årene investere i minimum 100 tunge kjøretøy med biogass som drivstoff. Gassen skal leveres av Skagerak Energi AS.

Publisert

- Som bedrift har vi en forpliktelse til å redusere utslippene våre, og kjøper derfor hele tiden inn de mest moderne bilene med lavest forbruk og minst utslipp. Når vi nå ser at både tunge kjøretøy for biogass og biogassen er tilgjengelig, ser vi ingen grunn til å vente lenger og derfor satser vi på grønt på tanken, sier konsernsjef Vegard Narmo i Litra AS. - Ser vi at dette går fortere enn planlagt, vil vi ikke vente med å kjøpe inn flere biler, sier han. Litra skifter ut 50 - 80 biler hvert år.

Litra AS har inngått en intensjonsavtale med Skagerak Energi AS om leveranser av biodrivstoff til minimum 100 tunge kjøretøy de kommende fem årene. For å levere dette drivstoffet skal Skagerak Energi bygge opp en kjede av fyllestasjoner, i første omgang på Østlandet. Biogassen skal i hovedsak leveres som flytende biogass (LBG), men også noe komprimert biogass (CNG).

Litra, som feirer 100-årsjubileum i disse dager, disponerer over 280 biler og har over 500 ansatte. - Våre billeverandører er først og fremst Volvo, Scania og Mercedes-Benz, og vi har selvsagt dialog med dem om fremtidige gassdrevne biler, sier Morten Tønjumhagen, markedsdirektør i Litra. - Vi trenger materiell som klarer 50 tonns totalvekt. Vi kjøpte en Volvo lastebil med Dual Fuel-motor (diesel/gass) på 460 hk for noen år siden, og den gikk på over 70% med gass.