Larvik Havn KF opplever gode dager.
Larvik Havn KF opplever gode dager.

Høyeste godsomsetning noensinne

Styret og de ansatte i Larvik Havn KF jubler. 2017 ble et trafikkmessig godt år for havna.

Publisert

Opp mot 2,4 millioner tonn gods ble fraktet over Larvik havn i fjor. Dette er en økning på 24 prosent fra 2016. 

- Ja, vi hadde den høyeste godsomsetning noensinne. En solid vekst innenfor container, fergegods og grus bidro til oppgangen, forteller markedssjef Beate Palmgren smilende.

Grus ga gevinst

Det pågående miljøprosjektet «Renere Sandefjordsfjord» startet opp i mai i fjor, og dette har ført til at store mengder grus fra omkringliggende steinbrudd, har blitt transportert til Larvik havn. 

For noen år tilbake ble det kjent at sjøbunnen i store deler av indre Sandefjordsfjord ble klassifisert dårlig til svært dårlig tilstand. Sjøbunnen dekkes nå til, og grusen som benyttes, kommer sjøveien fra Larvik havn. På bakgrunn av undersøkelser som er utført etter tildekking andre steder i Norge, kan man forvente betydelig rekolonisering og artsmangfold allerede et år etter oppryddingen. Prosjektet avsluttes i april i år.

Solid eksport

Palmgren forteller at eksporten over Larvik havn har vært svært god i 2017. Når det går bra for eksportindustrien, går det også bra for Larvik Havn KF.

Det ble håndtert 73.100 TEUs over containerterminalen i 2017, noe som var 21 prosent flere containere enn året før. Dermed ble den gamle rekorden på 69.000 TEUs fra 2011, passert med god margin. 

Containerrederiene som anløper Larvik havn er MSC, Seago Line og Unifeeder med egne faste linjer, men disse har i tillegg samarbeidsavtaler med andre rederier som ikke anløper akkurat Larvik. Baltic Line håndterer stykkgods. 

Fergefrakt økte

675.000 fergepassasjerer reiste mellom Larvik og Hirtshals med Color Line i 2017. Dette var en tilbakegang på fem prosent. Antall fraktenheter, det vil si 12 meter ekvivalenter, var 81.900, mot 78.100 i 2016. En økning på fem prosent, melder Larvik Havn KF. 

Syv år på rad

I 2017 omsatte Larvik Havn KF for 64 millioner kroner. Dette er en vekst på åtte prosent - eller fem millioner kroner - fra året før. Dermed satte foretaket ny omsetningsrekord for syvende året på rad.