Regjeringens forslag til statsbudsjett 2023:

Regjeringen viderefører tilskuddsordning for godstransport på bane.

Viderefører tilskuddsordning for godsoverføring fra vei til bane

Regjeringen foreslår å sette av 94,5 millioner kroner til tilskuddsordning for godsoverføring fra vei til bane.

Publisert Sist oppdatert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Mesteparten av godstransporten på bane i Norge blir kjørt på de elektrifiserte jernbanestrekningene. I tillegg til nullutslipp av klimagasser er transporten energi- og arealeffektiv, og det er heller ikke store utfordringer med støy og mikroplast. Ved å videreføre tilskuddsordningen for godsoverføring fra vei til bane, bidrar vi også til bedre fremkommelighet og trygghet på veinettet, skriver samferdselsminister Jon-Ivar Nygård i pressemeldingen i forbindelse med at regjeringen legger frem sitt forslag til statsbudsjett for 2023.

Tilskuddsornidngen er en videreføring av nivået fra tidligere år. Ordningen er innrettet mot transportformene kombitransport og vognlast, der konkurransen mot veitransport er sterkest.

Administrerende direktør i CargoNet, Ingvild Storås, er glad for støtten, men skulle ønske at den ble en mer permanent del av budsjettet, og ikke noe som ble vedtatt år for år.

- Vi registrerer jo at det er 95 millioner til miljøstøtteordning, og det er i henhold til samme nivå som i 2022. Det er bra at det fortsetter, men vi skulle ønsket oss litt mer forutsigbarhet også for årene fremover, sier Ingvild Storås, administrerende direktør i CargoNet.

Ordning har bidratt til etablering av flere godspendler

"Tilskuddsordningen ble etablert i 2018. En evaluering fra Jernbanedirektoratet, som administrerer tilskuddsordningen, har vist at ordningen har vært viktig for å gi godstogselskapene forutsigbare rammevilkår, og gjøre det mer lønnsomt å frakte gods på bane. Dette gir godstogselskapene mulighet til å investere i nytt materiell og utvide virksomheten sin for å gi kundene et bedre tilbud", skriver samferdselsdepartementet.

De viser til at ordningen har bidratt til etablering av flere nye godstogtilbud, blant annet ny daglig rute mellom Trondheim og Bodø, ny ukentlig rute mellom Oslo og Gøteborg, ny ukentlig trekant-rute Narvik–Malmø (Padborg)–Oslo–Narvik og ny rute mellom Åndalsnes og Oslo fem dager i uken.

Powered by Labrador CMS