En Volvo L120H hjullaster et blitt utstyrt med Hive Autonomys teknologi, som gjør at den fjernstyres og gjøre operasjoner på egenhånd. Her fra testområdet i Kristiansand.

Samarbeid om fjernstyrt og autonom godshåndtering

Yara setter i sommer i drift fjernstyrt og autonom hjullaster i samarbeid med Hive Autonomy.

Publisert Sist oppdatert

Hive Autonomy og Yara har inngått et samarbeid om å utvikle fjernstyrte og autonome godshåndteringsløsninger. Med partnerne Bouvet, Volvo Maskin og Telenor vil prosjektet levere en fullskala «proof of concept» for operasjon av hjullastere hos Yara, både fjernstyrt og autonomt.

Logistikk 2024

Hva: Vårens viktigste logistikk-konferanse
Hvor: Vika Kino, Oslo
Når: 29. mai, 09:00 - 16:00 
Hvem: Nina Stokke, Unil – Bjørn Christoffer Ottersen, Norgips – Rune Berg Stiansen, DSV – Ole Andreas Hagen, NHO LT - Runar Wiksnes, Virke – Sandra Bourbon, Bring Shelfless – Fredrik Bringager, Hive Autonomy – Merete Østby, Yara – Kent Olsson og Claes Jönsson, Consafe Logistics – Thomas Rønning Brødrene Dahl – Stig Løland, Tolletaten – Morten Høgberg, Kuehne+Nagel – Knut Gravråk, NLF – Øyvind Ludt og Glenn Lund, Moderne Transport / Logistikk Inside
Tema: Grønn. Effektiv. Lønnsom
Vi ser på ulike fasetter innen logistikk som gjør bransjen bærekraftig på alle måter; internasjonale forsyningskjeder og – forstyrrelser, AI/KI, Vareeierundersøkelse, mangfold og innovasjon, automasjon, toll/Digitoll, ny teknologi. Blant annet.

For mer informasjon og fullstendig program: www.logistikk2024.no 

Ja, også blir det tidenes hyggeligste båttur på Oslofjorden etter det faglige programmet!

Konferansen arrangeres av Moderne Transport og Logistikk Inside i samarbeid med Logistikkforeningen.

– Dette samarbeidet viser hva slags potensial som finnes i et robust samarbeid mellom Hive Autonomy, som er en ambisiøs tech-scale-up, Yara, en fremtidsrettet industribedrift og prosjektpartnerne, sier Fredrik Bringager, Chief Commercial Officer i Hive Autonomy.

Opplæring og testing

De siste månedene har Yaras operatører testet og trent ved Hive Autonomys testanlegg i Kristiansand, for å utvikle og tilpasse brukergrensesnittet, slik at behovene til operatørene blir oppfylt. Målet har vært å utvikle en løsning som ikke bare er teknologisk avansert, men også intuitiv og brukervennlig. Med samarbeidet ønsker partene å redefinere måten man jobber på og prioritere operatørergonomi, sikkerhet og produktivitet.

Yaras operatører har de siste månedene fått opplæring i hvordan maskiner kan fjernstyres og kontrolleres autonomt ved testsenteret til Hive Autonomy i Kristiansand.

– For oss representerer er det en drømmemulighet å jobbe sammen med et selskap som Yara, som jobber hardt i samarbeid med oss med å skreddersy vår fjernstyrings- og autonomiplattform slik at den løser de spesifikke behovene til operatørene deres. Det er inspirerende å være en del av et samarbeid som ikke bare fremmer innovasjon, men som også posisjonerer Norge som et knutepunkt for morgendagens intelligente løsninger globalt, sier Bringager.

For Yaras del er målet naturligvis å effektivisere lasthåndteringen deres. Rent konkret er teknologien til Hive Autonomy ettermontert på en av Yaras Volvo-hjullastere. Den brukes til lasting og lossing av bulk, og kan med det påmonterte systemet både fjernstyres og operere autonomt. Med løsningen kan hver operatør administrere flere maskiner samtidig fra en sentralisert fjernkontrollstasjon. Dermed blir driften mer effektiv, samtidig som operatørene får en arbeidsplass i et komfortabelt kontormiljø, fremfor en støyende og potensielt farlig arbeidsplass i en hjullaster.

– Dette er et viktig skritt for Yara i videreutviklingen og implementeringen av teknologi for å hele tiden forbedre driften vår. Samarbeidet med Hive Autonomy viser verdien av å skape sterke relasjoner mellom etablerte bransjeledere som Yara og innovative teknologi-scaleups som Hive Autonomy, sier Merete Østby, Digital Manager i Yara Porsgrunn.

Fredrik Bringager og Merete Østby møter du for øvrig på Logistikk 2024 på Vika Kino i Oslo 29. mai. Se fullstendig program og kjøpt din billett her.

Til Yara før sommeren

Hjullasteren operatørene til Yara nå har trent på, skal etter planen begynne reelle tester hos Yara i Porsgrunn før sommeren.

– I første omgang er det én maskin som vil demonstrere at én operatør er kapabel til å styre flere maskiner samtidig. Så har vi et sett suksesskriterier som vi må oppfylle før vi går videre, sier Bringager til MT.

Han forteller at Hives løsninger kan brukes på tvers av merker og typer kjøretøy.

– Nå tester vi Yaras hjullaster, men også en Toyota truck og en Toyota snile fra samme kontrollstasjon. Vi styrer de tre maskinene parallelt og det viser at dette fungerer med ulike maskiner og ulike merker, sier Bringager.

Yara-prosjektet er ikke det eneste Hive jobber med. De er også i ferd med å montere sensorer på havnekranene i Moss, og på terminaltruckene som skal operere for Asko i Moss og Horten i forbindelse med de autonome og elektriske sjødronene Marit og Therese.

– I tillegg jobber vi med noen truck-prosjekter, sier Bringager.

Nordisk samarbeid

Tilbake til systemet som er montert på Yaras hjullaster. Det er tilrettelagt gjennom omfattende operasjonssystemintegrasjon, 5G-tilkobling og avansert maskinintegrasjon. Hver prosjektpartner bidrar med sin bransjeekspertise, og understreker at et nordisk teknologisamarbeid kan håndtere større utrullinger fremover.

– Fjernstyrt og autonom drift vil øke produktiviteten og redusere kostnadene ved å operere våre hjullastere, og samtidig forbedre sikkerheten – i tråd med den viktigste kjerneverdien til Volvo, sier David Kristianslund, salgsdirektør, Volvo Maskin.

Telenors 5G-nettverk ligger til grunn for kommunikasjonen mellom hjullasterne og kontrollsentralen.

– Telenor er glad for å samarbeide med andre ledende industribedrifter og gi tilgang til Norges raskeste og beste mobilnett. Med liten forsinkelse vil vårt robuste nettverk tillate ekstern og autonom betjening av Yaras Volvo-hjullaster, samt sikker kommunikasjon mellom hvert kjøretøy og kontrollstasjonen, sier Gaute Marsteinstrædet, salgssjef for mellomstore og store bedrifter, Telenor Bedrift.

Powered by Labrador CMS