Det var en storslått seremoni i Berlin onsdag kveld. Jakob Hatteland er her nummer seks fra venstre, mens Ingvar Hognaland er to plasser lenger til høyre. I tillegg til hyllesten av Hatteland og Hognaland ble Axel Frey og Harry Seifert fra Seifert Logistics Group året som Logistics Leader
of the Year 2023, og Lynn C. Fritz Medal for Excellence in Humanitarian Logistics ble delt ut til den amerikanske hjelpeorganisasjonen International Medical Corps.
Det var en storslått seremoni i Berlin onsdag kveld. Jakob Hatteland er her nummer seks fra venstre, mens Ingvar Hognaland er to plasser lenger til høyre. I tillegg til hyllesten av Hatteland og Hognaland ble Axel Frey og Harry Seifert fra Seifert Logistics Group året som Logistics Leader of the Year 2023, og Lynn C. Fritz Medal for Excellence in Humanitarian Logistics ble delt ut til den amerikanske hjelpeorganisasjonen International Medical Corps.

AutoStore-skaperne hyllet i Tyskland

Ingvar Hognaland og Jakob Hatteland ble onsdag kveld innlemmet i «Logistics Hall of Fame».

Publisert
Jakob Hatteland (til venstre) og Ingvar Hognaland med de synlige bevisene på at de nå er en del av den internasjonale logistikk-stjernehimmelen.
Jakob Hatteland (til venstre) og Ingvar Hognaland med de synlige bevisene på at de nå er en del av den internasjonale logistikk-stjernehimmelen.

På 1980-tallet bygget Jakob Hatteland opp elektrogrossisten Hatteland Electronics. På 1990-tallet kom hans teknologiske sjef Ingvar Hognaland på ideen om den plassbesparende kubelagrings-løsningen vi i dag kjenner som AutoStore. I 1996 grunnla de to AutoStore som et teknologiselskap i Nedre Vats i Rogaland.

Etter lansering av den første AutoStore-roboten for internt bruk i 2002, så Hatteland det globale potensialet is systemet og bestemte seg for å kommersialisere satsingen fra 2004. I dag er mer enn 1250 AutoStore-anlegg i drift hos rundt 900 selskaper i 50 land.

Onsdag kveld ble de to skaperne av denne internlogistikkrevolusjonen innlemmet i Logistics Hall of Fame i Berlin til øredøvende applaus fra over 200 gjester fra logistikkbransjen, forskning, NGO-er og det politiske Europa. Den prestisjetunge anerkjennelsen med bransjeikoner som Henry Ford, Gottlieb Daimler, Gottfried Schenker og Jeff Bezos.

– En av de viktigste oppfinnelsene innen moderne logistikk

Innlemmelsesseremonien foregikk i teateret Tipi i Berlin.
Innlemmelsesseremonien foregikk i teateret Tipi i Berlin.

Ifølge juryen har de to gjenoppfunnet og kommersialisert lagervirksomhet med AutoStore. «Det grunnleggende prinsippet om kubelagringsautomasjon er en av de viktigste oppfinnelsene innen moderne logistikk», heter det i meldingen fra Logistics Hall of Fame.

– I dag er AutoStore synonymt med plassbesparende, lett skalerbar småvarelagre innen nesten alle bransjer, sa Oliver Luksic, statssekretær i det tyske departementet for digitalisering og transport i sin tale ved innlemmelsen.

Dagens AutoStore-sjef er stolt og rørt over anerkjennelsen selskapets grunnleggere nå har fått.

– Jakob og Ingvar representerer selve essensen av oppfinnere og pionerer. De tok et problem og omdannet det til en banebrytende løsning som endrer måten vi tenker på bruk av begrenset lagringsplass. De representerer en ekte gründermentalitet som fortsatt inspirerer og driver oss som et selskap. Selv om vi i dag er et globalt selskap med over 900 ansatte som jobber med verdens største merkevarer, er vi fortsatt dypt forankret i våre røtter og den problemløsningsmentaliteten som Jakob og Ingvar viste, sier Mats Hovland Vikse, dagens CEO i AutoStore.

Hylles av fruene

Ellen Hatteland, her med sin mann Jakob, er også søster av Ingvar Hognaland og har fulgt utviklingen av AutoStore tettere enn de aller fleste.
Ellen Hatteland, her med sin mann Jakob, er også søster av Ingvar Hognaland og har fulgt utviklingen av AutoStore tettere enn de aller fleste.

Ellen Hatteland er gift med Jakob Hatteland og er samtidig søsteren til Ingvar Hognaland, og kjenner de to best av alle. 

– Så dette er en stor dag for meg, og jeg er veldig stolt. Jakob som person er svært intelligent og kreativ. Han og Ingvar kunne snakke hele dagen og natten for å løse problemer sammen. Ingvar begynte som den første ansatte i 1975 som sommerpraktikant, og sommeren stoppet aldri, sier Ellen Hatteland.

Karin Molvik, Ingvar Hognalands kone har samme opplevelse av den dynamiske duoen:

– Jakob og Ingvar jobbet mye sammen; de så hverandre og snakket i telefonen hele tiden. De stolte på hverandre, og når Ingvar hadde en idé, sa Jakob OK, sier hun. 

Powered by Labrador CMS