KONSEPTET: Famme.no har slått seg opp på salg av trenings- og fritidsklær til kvinner.

Selger tights og 3PL-tjenester

Treningsklærleverandøren Famme skal vokse og flytter inn i et foreløpig altfor stort og automatisert lager. Frem til all plassen trengs selv, skal Famme levere 3PL-tjenester.

Publisert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

REISTE SEG: AutoStore-anlegget ble bygget i det nye lageret i løpet av mars, og vil telle 10.000 kasser - en femdobling av Fammes tidligere anlegg.

Logistikk 2022:

Har du husket å melde deg på til årets mest spennende logistikk-konferanse?

Når: 31. mai
Hvor: Vika Kino, Oslo

Blant foredragsholderne:

Thor Myklebust, seniorforsker, Sintef og Hyperloop Cargo

Ole Andreas Hagen, næringspolitisk direktør NHO LT

Pia Meling, VP Sales and Marketing Massterly

Silvija Seres, matematiker og teknologinvestor, LØRN.TECH

Se fullstendig program og kjøp konferansebilett på logistikk2022.no

For bare et par år siden opererte Famme.no fra et «lager» i femte etasje på et bygg på Sinsen.

– Det var en heis der, men det var så trangt at man ikke fikk gjennom en pall. Hver eneste varelevering var en utfordring. Det var mye bæring og en liten kamp hver gang.

LOGISTIKKTUNGT NABOLAG: Nybygget ligger et par hundre meter fra fra Kompletts lager på Fokserød.

Det sier Greg Taube, som eier Famme sammen med sine to brødre Peter og Mikal. Famme selger treningsklær til kvinner, og fra femteetasjen på Sinsen, vokste omsetningen til 30 millioner kroner. For et drøyt år siden flyttet Famme til en underetasje på Grorud, hvor de har tatt i bruk verdens minste AutoStore-installasjon med bare 2000 kasser.

I vår tar Taube-ene med seg tightsene sine videre til et nybygg i Sandefjord. I løpet av mars er en AutoStore med 10.000 kasser opp i bygget. Tanken er å dytte samtlige av selskapets produkter inn i anlegget.

– Vi kommer til å gå «all in» på AutoStore, sier Taube.

Sko i poser

Ved siden av klær, selger Famme også sko – noe som tradisjonelt ikke har gått så godt sammen med AutoStore. Skoesker er nemlig litt for store for standard AutoStore-kasser. Men Taube tenker kreativt.

TRANGT: Fammes nåværende anlegg på Grorud er verdens minste kommersielle AutoStore med 2000 kasser.

– Skoeskene som ikke passer, kommer vil til å bytte ut med skoposer. Sko i poser gir også en lavere transportkostnad. Vi tester nå hvor godt skoene tåler å bli sendt i poser, sier Taube.

3PL-tjenester

De 10.000 kassene i Sandefjord er et godt hakk for mange for Famme alene foreløpig, og i nybygget er det mulig å sette opp totalt 30.000 kasser. Allerede fra begynnelsen tenker Taube at Famme vil levere 3PL-tjenester til andre nettbutikker.

PÅ FLYTTEFOT: Greg Taube, daglig leder i Famme, gleder seg til å komme i gang i nye lokaler. Her fra Grorud-lageret, som han håper å få leid ut - inkludert det lille AutoStore-anlegget.

– Det å drive fulfillment for andre er ikke nødvendigvis en dum idé. Det er lenge til vi får bruk for hele lagerarealet vårt, og ideen er å ha en slags «community fulfillment» med andre brands. Det er ikke slik at forretningsideen er 3PL-virksomhet, det er ikke der vi skal tjene pengene våre, det handler mest om å få ned enhetskostnaden, og å ha kontroll selv, sier Taube.

Har en AutoStore til overs

Han ser for seg å kunne gi andre små nettbutikker fordelen av å lagre og plukke varene sine fra et effektivt AutoStore-anlegg. En annen mulighet han håper noen griper, er sjansen til å overta dagens lager på Grorud. Der har nemlig Famme en leiekontrakt som løper noen år til.

– Her er det mulig å flytte rett inn og også overta AutoStore-anlegget som står her. Det har tjent nytten for oss, og kan gjøre det for noen andre også, sier Taube.

Famme har hatt solid vekst siden oppstarten, og omsatte i 2021 for rundt 50 millioner kroner. Noe konkret vekstmål har dog ikke det tre Taube-ene. Men Greg Taube har regnet på hva potensialet i det nye lageret er.

– I 2022 er målsettingen å omsette for «mer». Rett og slett ha så mye salg som mulig. Selv om vi leverer til et internasjonalt marked, er det Norge er fokus. I det nye lageret har vi mulighet for å omsette for rundt én milliard, sier Taube.

Satser på vekst

Famme har levert grønne tall de siste tre årene, men bunnlinja er foreløpig ikke viktig for Taube.

– Jeg ønsker å bruke mest mulig penger, tid og krefter på å vokse og utvikle produkter. Lønnsomheten får komme senere, sier han.

Powered by Labrador CMS