Are Kjensli tror LO kan undervurdere hvor viktig transportører som DB Schenker og PostNord er.

– Det er jeg ikke sikker på at LO har tenkt på

Are Kjensli i NHO Logistikk og Transport tror at LO kan ha undervurdert samlasternes kritiske samfunnsrolle når, PostNord- og DB Schenker-ansatte tas ut i streik fredag morgen.

Publisert Sist oppdatert

Om ikke streiken avblåses, vil flere logistikkaktører og transportører bli streikerammet fredag morgen. Blant dem, de to største private samlasterne i Norge, PostNord og DB Schenker. PostNord har varslet at driften ved alle deres 18 terminaler landet rundt blir stoppet fra fredag hvis ikke partene i streiken kommer til enighet.

Frykter medisin-transport

Under et foredrag på Logistikkdagen Østfold i Sarpsborg torsdag morgen, trakk administrerende direktør i NHO Logistikk og Transport, Are Kjensli frem konsekvensene av dette.

- I avisene ser vi at produksjonen av Nugatti kan stoppe opp. At transportører rammes av streik vil også gjøre at transport av ting som joggesko og bildeler vil bli forsinket. Alt dette tror jeg folk kan leve med noen dager, sa han, før han la til:

- Det jeg tror at LO ikke har tenkt på, er at disse samlasterne er de største distributørene av medisiner, medisinsk utstyr og medisinske prøver. Det er mye av dette som er ferskvare.

Kjøres med andre varer

Under sitt foredrag på Logistikkdagen Østfold, viste Are Kjensli frem undersøkelser som viser at norske næringslivsledere er mer pessimistiske enn optimistiske om markedsutsiktene de neste seks måneder.

Han frykter altså at LO har undervurdert hvor samfunnskritisk rolle transportører har i samfunnet, nå like etter pandemien. At hele PostNords virksomhet mer eller mindre stopper opp, tror han vil få større konsekvenser enn LO ser for seg.

- Disse er jo også samlastere, og disse livsviktige varene kjøres ikke på egne biler men på kjøretøy med andre varer, sier Kjensli til MT.

For å avslutte en streik, kreves det at partene kommer til enighet, eller at streiken går ut over liv og helse, slik at Staten griper inn med tvungen lønnsnemd.

- Kan det være her at en eventuell tvungen lønnsnemd vil tvinge seg frem, Kjensli?

- Det vil jeg ikke spekulere i, men jeg skjønner at du sier det, sier han til MT etter foredraget i Østfold før han måtte haste videre til streikemøter og pressetreff i Oslo.

Powered by Labrador CMS