Fabrikken skal etter planen stå ferdig i 2026.

Bygger Europas første fabrikk for grønn ammoniakk

SkiGA AS har presentert planene for bygging av en grønn ammoniakkfabrikk i Skipavika nord for Bergen.

Publisert Sist oppdatert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fabrikken som skal stå ferdig i 2026, blir Europas første fullskala-anlegg for produksjon av utslippsfri ammoniakk.

– Skipavika er perfekt lokalisert for å skape ny, grønn industri og nye arbeidsplasser. Klimaeffekten fra anlegget tilsvarer omtrent 30 prosent av CO₂-utslippene fra hele Bergen, sier Cornel Russi i SkiGA i en pressemelding.

Grønn ammoniakk er en viktig bidragsyter for det grønne skiftet og kutt i klimagassutslipp. Fabrikken i Skipavika er en milliardinvestering som skaper 50 arbeidsplasser lokalt. Produksjonen vil være 100.000 tonn utslippsfri ammoniakk i året.

Grønn ammoniakk kommer blant annet til å bli et viktig drivstoff for å avkarbonisere skipsfarten.

– Tomten er regulert til industriformål, vi har sikret oss tilgang på kraft og havnen er allerede i drift. SkiGA har også blitt enige med et stort europeisk energiselskap om nøkkelvilkårene for kjøp av den grønne ammoniakken fra anlegget. Vårt konsept kan raskt repliseres andre steder i Norge og EU, sier Russi.

Grønn ammoniakk passer svært godt med Norges planer om å utvikle 30 GW havvind innen 2040. Ammoniakken vil i praksis fungerer som et batteri for havvind når det blåser mye og det ikke er så mye etterspørsel i kraftnettet ellers.

– Dette er et banebrytende grønt industriprosjekt som vi gleder oss stort over å være med på. Jeg tror prosjektet vil få store ringvirkninger lokalt, nasjonalt og internasjonalt, sier daglig leder Lars Hellandsjø i Skipavika Næringspark AS, som eier SkiGA sammen med Fuella AS, et Bergen-basert teknologiselskap.

Det er teknologileverandøren Casale som skal bygge fabrikken. De har 100 års erfaring med ammoniakk.

– Vi er stolte over å ha bli valg som leverandør til dette viktige prosjektet. På denne måten kan vi spille en aktiv rolle i å skape en grønnere fremtid som kommende generasjoner fortjener, sier CEO Federico Zardi i Casale.

Powered by Labrador CMS