AVTALE: MANs Thomas Nickels (t.v.) og Floris van de Klashorst fra ABB sammen da de kunngjorde nyheten om det kommende samarbeidet.

MAN og ABB i nytt  lade-samarbeid

MAN og ABB E-mobility innleder et samarbeid for å forske på og utvikle bedre løsninger for transportbransjen.

Publisert Sist oppdatert

Nyheten ble kunngjort på teknologimessen CES som arrangeres 9.-12. januar 2024 i Las Vegas.

Thomas Nickels, Senior Vice President Engineering hos MAN, ser på dette samarbeidet som unikt innen bransjen:

- Samarbeid innen forskning og utvikling er ganske sjeldent i vår bransje. Sammen med ABB E-mobility streber vi etter et tillitsfullt, bindende og transparent partnerskap. Vi starter allerede med utviklingen av produkter og standarder, og fokuserer på de spesielle kravene til nyttekjøretøyindustrien, sier han i en kommentar.

Megawatt lading

Han sier videre at tverrindustrielt samarbeid er spesielt viktig når det gjelder megawatt-ladesystemet (MCS).

ELEKTRISK: Her en elektrisk MAN lastebil i forbindelse med pressekonferansen i Las Vegas.

- Med MCS samarbeider vi med aktører fra hele bransjen for å muliggjøre ladekapasiteter i megawattområdet for fremtiden, og dermed utvikle bærekraftig og økonomisk langdistansefrakt og persontransport. Ved å samarbeide med ABB E-mobility kan vi takle utfordringene med nye teknologier på et tidlig stadium og drive standardisering raskere fremover, sier MAN-sjefen.

Tekniske detaljer

Ønsker man et lite dypdykk i det tekniske, så inkluderer disse utfordringene kommunikasjonsstandarden ISO15118-20, samt nye måter å overføre signaler på. Grunnlaget for MCS er Ethernet-kommunikasjon som for første gang blir brukt innen elektromobilitet. Tidlige programvare- og interoperabilitetstester med kjøretøy og ladestasjoner skal bidra til å etablere pålitelige produkter så raskt som mulig i et voksende marked.

Derfor fokuserer samarbeidet, som er planlagt å vare i tre år, på kundeopplevelsen helt fra starten av. I tillegg kommer intern utvikling og videreutvikling av ladestasjoner, kjøretøy og programvare.

- Høy ladeytelse, pålitelig teknologi og kundenes tillit, dette er forutsetningene for suksess med elektromobilitet innen tungtransport og langdistanse passasjertransport. Ved å samarbeide med MAN helt fra den tidlige produktfasen, kan vi svare enda bedre på behovene til kundene våre. Innen 2025 ønsker vi å bringe et produkt til markedet som oppfyller kravene til logistikk, sier Floris van de Klashorst, Senior Vice President Products & Hardware Platforms i ABB E-mobility.

Powered by Labrador CMS