Svinesund Transportsenter tar form.(Ill. Fredriksten Utvikling AS)
Svinesund Transportsenter tar form.(Ill. Fredriksten Utvikling AS)

Svinesunds nye transportsenter

Et 150 mål stort område på Svinesund utvikles for en gjennomtenkt og solid transport- og logistikkvirksomhet.

Publisert

Nå søkes det løsninger for logistikk-aktivitet på den resterende 80 mål store tomten.

- Dette er en unik beliggenhet, bare et steinkast fra Svinesund-grensa. Det er allerede iverksatt etablering av infrastruktur som gir en rekke muligheter for logistikk-intensiv virksomhet på stedet, forteller Erik Mørch som er engasjert for å markedsføre og utarbeide ide-skisser for videreutvikling.

Mørch sluttet for ca. ett år siden i Bring Warehousing AS etter 36 år i selskapet og etablerte konsulentfirmaet YourSolution 1. juni 2016.

Mørch har over 15 års erfaring som toppleder for logistikkbedrifter. Kanskje hans mest krevende periode var å etablere Nordens største tredjepartslager for Bring på Berger. 36.000 kvadratmeter nytt lager som inkluderte kompliserte innslag av lager-automatisering.

Etableringen i gang

Etablering av Svinesund Transportsenter er allerede i gang for transportørene med ulike transportørløsninger. Fem speditører har gjort avtale for å etablere «ekspedisjons-kontorer», og ytterligere to kontorer bygges og er ledig for nye interessenter.

Ifølge Statens vegvesen økte lastebiltrafikken over Svinesund med 5,5 prosent i 2016 til 2500 vogntog i døgnet. Økningen omfatter i stor grad tunge kjøretøy fra Øst-Europa.

Statens vegvesen har kjøpt areal for oppstilling av minst 100 vogntog, og det er etablert ulike sjåfør-fasiliteter, inkludert DeliDeLuka/Esso og McDonalds.

Videre er det elektro-infrastruktur for lading av lastebiler. Foruten drivstoff av alle typer tilbys storbilvask og dekkverksted.

Jernbane-muligheter

Det som lanseres som Svinesund Transportsenter ligger i nærheten av jernbaneterminalen på Berg stasjon og Halden-terminalen.

Det er løpende dialog med Jernbanedirektoratet, fylket og kommunene i regionen vedrørende forstudier med henblikk på vesentlige utbyggingsmuligheter for bane og tilhørende kombinasjoner.

Det har lenge vært et stort behov for et senter med fasiliteter som reparasjon og service for store vogntog ved innfallsporten til Norge.

Det er Fredriksten Utvikling AS og Statens vegvesen Østfold som har tatt initiativ for å få på plass et slikt transportsenter ved E6 nær Svinesund.

Svinesund Transportsenter som åpner i 2017 vil bli et servicesenter for vogntogene som kjører inn og ut av landet.

Et slikt transportsenter der alle tjenestene er samlet på ett sted, finnes ikke i Norge.