Klarer du å lose oljetankeren trygt i havn ved å følge sjømerkene? Elever tester navigasjonskunnskapene sine på den nye utstillingen «Havnasjonen» på Atlanterhavsparken sitt marine vitensenter i Ålesund. Foto: Lill Haugen / Kystverket
Klarer du å lose oljetankeren trygt i havn ved å følge sjømerkene? Elever tester navigasjonskunnskapene sine på den nye utstillingen «Havnasjonen» på Atlanterhavsparken sitt marine vitensenter i Ålesund. Foto: Lill Haugen / Kystverket

Skal gjøre ungdommen nysgjerrige på sjøtransport

Atlanterhavsparken i Ålesund åpnet nylig landets aller første vitensenter med marin profil, med tre nye utstillinger rettet mot barn og unge. Her eraktiviteter og eksperimenter om hvordan havet, fiskeri, sjøtransport og eksport har skapt Norge til en viktig havnasjon.

Publisert Sist oppdatert

Norges aller første vitensenter med marin profil, skal inspirere barn og unge til å lære mer om havet. Kystverket har bidratt til å lage utstillingen «Havnasjonen». Utstillingen tar oss også med inn i tareskogen, ned i dypet på havbunnen, lærer oss om fiskeressursene og de store sammenhengene i havet. Målet er at barn og unge blir nysgjerrige på å lære mer om havet og sjøveien, samtidig som vi går inn i FNs tiår for havforsking, opplyser Kystverket, som har støttet arbeidet både faglig og økonomisk – nærmere bestemt med én million kroner.

Og kanskje også svar på det store spørsmålet – hvordan unngår skip å kollidere?

Barn og unge kan teste kunnskapene i «Hav-quizen», prøv å lose en oljetanker trygt til land ved å følge sjømerkene, snurre lykkehjulet og få tips til et spennende maritimt yrke, se og lær mer om sjøtrafikken i Breisundet – eller flytt lasteklosser for å teste hvor mye mindre energi det trengs for å flytte gods til sjøs.

– Dette er en ny og spennende måte å kommunisere Kystverket sin visjon, virksomhetsområder og samfunnsansvar på: For hvordan unngår skip å kollidere? Hvordan finner de veien? Hva skjer med søppel og utslipp i havet? Hvorfor er det lurt å frakte gods sjøveien? Hvem jobber på sjøen? Og hva skjuler seg i dypet? For oss handler det også om å vise de mange spennende jobbmulighetene i maritime næringer, både i dag og i fremtiden, forteller kystdirektør Einar Arset.

Bærekraftig og trygg bruk av havområdene går som en rød tråd gjennom dette formidlingsopplegget, noe som samsvarer med Kystverket sin visjon om å utvikle kysten og havområdene til verdenens sikreste og reneste.

Powered by Labrador CMS