VW tar over Scania

Volkswagen har nå nok Scania-aksjer til å ta over den svenske lastebilprodusenten.

Publisert Sist oppdatert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Volkswagen bestemte seg 21. februar for å tilby 200 svenske kroner per aksje for de 298.910.903 aksjene de ikke eier fra før, for å overta full kontroll over Scania.

Ved fristens utløp 2. mai manglet fortsatt VW fortsatt 1,75 prosent ja-stemmer for oppnå de påkrevde 90 prosenten som måtte til for å tvangsutløse resten av aksjene. Dermed forlenget VW fristen for aksjonærene.

Eier snudde

Nå har en av eierne, pensjonselskapet Alecta, snudd, og med de to prosentene Alecta eier har VW nå klart jobben, og handelen kommer til å gå gjennom.

Alecta opplyse rat de fortsatt ikke mener budet på 200 kroner per aksje fullt ut gjenspeiler den langsiktige verdien av Scania, men har konkludert med at det ikke blir mulig å oppnå en bedre pris.

- Voklswagen er en sterk og langsiktig eier som bør kunne gi Scania en mulighet til å utvikle seg positivt, selv som heleid datterselskap, mener Ramsey Brufer, eieransvarlig hos Alecta.

VW opplyser at samtlige vilkår for budet nå er oppfylt, og at VW kommer til å bli eier av 90,47 prosent av aksjene i Scania.

- Vi er glade for at Scanias aksjeeiere i tilstrekkelig omfang har akseptert vårt gode tilbud. Dette er gode nyheter for Volkswagen-konsernet i sin helhet, ettersom vi nå kan ta det neste logiske skrittet i vår strategi for å styrke den operative integrasjonen mellom Scania, MAN og Volkswagen Commercial Vehicles, sier Martin Winterkorn i VW forvaltningsstyre.

Tvangsinnløser resten

Gjenværende aksjeeiere kan fortsatt selge sine aksjer fram til 16. mai, deretter kommer VW å begjære tvangsinnløsning av resten av Scania-aksjene, samt å jobbe for at Scania skal tas av Stockholms-børsen.

Scania har rundt 15.000 ansatte i Sverige, hvorav 13.000 i fast stilling, et tall som har økt noe de siste årene.

Martin Winterkorn forsikrer at de ansatte ikke har noe å frykte ved at VW nå tar over.

- Ikke minst er dette gode nyheter for Scanias ansatte, ettersom vår avtale med Scanias fagforeninger om å beskytte arbeidsplasser og anlegg i Sverige nå kommer til å tre i kraft, og kommer til å gjennomføres raskt, sier Winterkorn, ifølge nyhetsbyrået TT.

Powered by Labrador CMS