Arcus pa bors foto CF-Wesenberg 1 WEB
Arcus pa bors foto CF-Wesenberg 1 WEB

Vectura og Arcus på børs

Logistikkselskapet Vectura og vin- og brennevinsselskapet Arcus er nå på børs.

Publisert

Selskapets gode lønnsomhet og resultater skyldes blant annet at distribusjons- og logistikkselskapet har gått fra flere hundre millioner kroner i minus til pluss etter et godt og langsiktig arbeid.

I tillegg har Arcus integrert volumene fra Aalborg på Gjelleråsen.

Adm. direktør i Vectura, Lorna Stangeland, er stolt av både merkevarene og logistikkvirksomheten som er selskapets ryggrad.

- Arcus planlegger en årlig omsetningsvekst på 3-5 prosent og en EBITDA-økning med 6 til 9 prosent årlig de neste 3-5 år, forteller Stangeland.

Børsnoteringen av Arcus skjer etter at Ratos-sjef Suzanna Campbell måtte gå i juni i år etter svake resultater. Den nye ledelsen i det børsnoterte svenske PE-selskapet har solgt unna mislykkede eierskap og tatt store nedskrivninger i andre.

Inntektene er tredoblet og lønnsomheten (EBITDA) tidoblet siden Ratos kjøpte selskapet i 2005.

Fra 200 mill. minus til pluss

Lorna Stangeland (49) må sies å være logistikkens suksess-kvinne. På tre år snudde hun et minus på 200 mill. kroner til pluss.

Men toppsjefen i Vectura, Norges største logistikkselskap innen alkoholholdige drikkevarer, måtte gjennom en heftig snuoperasjon.

Stangeland har imidlertid klare formeninger om hva som må til for å skape produktivitetsforbedringer.

– Godt samarbeid med fagforeninger og samtidig holde fokus på kostnadskutt er absolutte forutsetninger. Men ikke minst er motivasjon og arbeidsglede konkrete og effektive verktøy for suksess. Mange bedrifter har mye å lære for å skape en morsom og motiverende kultur, understreker Stangeland.

Flere kunder mistet troen på Vectura etter flyttingen fra Hasle i Oslo til Gjelleråsen i 2013.

Tok grep

Etter oppstartsproblemer og 200 mill. kroner i minus måtte den 20 år gamle bedriften ta grep. Vectura ville fremstå som en solid tilbyder av tjenester innen hele Supply Chain og en betydelig 3PL/4PL-aktør i Arcus Gruppen AS.

  1. oktober 2013 ble Vectura eget AS med eget styre og ble skilt ut som Arcus-gruppens distribusjonsselskap.

Lorna Stangeland med flere års internasjonal erfaring innen toppledelse, 3PL/4PL-logistikk, organisasjonsutvikling og endringsledelse ble ansatt som ny adm. direktør (CEO).

Det meste av hennes erfaring er primært innen drikkevare-bransjen. Det være seg som nordisk adm. direktør i VSD Logistics før hun ble headhuntet som Nordic Logistics Manager i en av verdens største vin- og brennevinsdistributører, JF Hillebrand Scandinavia AS. Stillingen, som også omfattet logistikkansvaret i datterselskapet TransOcean, hadde Stangeland i halvannet år.