En drone ankommer med livsviktig medisin. (Foto: UNICEF/Khonje).
En drone ankommer med livsviktig medisin. (Foto: UNICEF/Khonje).

Livreddende drone-levering

Rwanda lanserer verdens første nasjonale leveringstjeneste med droner i samarbeid med UPS og Zipline.

Publisert

Rwandas regjering vil daglig ved hjelp av droner sende 150 hasteleveringer med livsviktig blod til 21 transfusjonsfasiliteter i den vestlige halvdelen av landet.

Dronene og leveringstjenesten er bygd og driftet av Zipline, en virksomhet basert i California som spesialiserer seg innen robotteknologi.

Mens Rwandas droneleveringstjeneste i første omgang vil fokusere på blod, vil et internasjonalt partnerskap mellom UPS, Zipline og den globale vaksinealliansen Gavi hjelpe landet med å raskt utvide de typer av medisin og livreddende vaksiner som kan leveres.

- Droner er veldig nyttige, både kommersielt og for å forbedre tjenestene i helsesektoren. Vi er fornøyde med å lansere denne innovative teknologien og for å fortsette samarbeidet med partnere for å utvikle det ytterligere, sier Rwandas president Paul Kagame i en pressemelding.

Globalt problem

Overalt i utviklingslandene er tilgangen til livreddende og kritisk helseprodukter hemmet av det såkalte ’last-mile’-problemet, den manglende evnen til å levere den nødvendige medisinen fra en by til landlige eller fjerntliggende steder på grunn av mangel på tilstrekkelig transport, kommunikasjon og infrastrukturen på leveringskjeden.

Rwanda har planer om å utvide Ziplines leveringstjeneste til den østlige delen av landet i begynnelsen av 2017, og vil dermed raskt kunne levere livsviktig medisin til hver eneste av landets 11 millioner innbyggere.

- Droner har potensialet til å revolusjonere måten vi når fjerntliggende lokalsamfunn med akutte medisinske forsyninger. Timene som spares på leveringen av blodprodukter, eller en vaksine, til en person, som for eksempel har blitt utsatt for rabies, kan være forskjellen mellom liv og død, sier Dr. Seth Berkley, administrerende direktør for den globale vaksinealliansen, Gavi.

Avgjørende rolle

UPS logistikkekspertise og ressurser forventes å spille en avgjørende rolle i samarbeidet. Selskapet transporterte Zipline-systemet fra California til Rwanda på rekordtid i et Browntail transportfly, og bidro til at Ziplines distribusjonssenter kunne bygges på kun fire uker.

- Et av de viktigste satsingsområdene for UPS Foundation er å igangsette samarbeid mellom offentlige institusjoner og private som støtter den globale humanitære bistand og nødhjelp, sier Eduardo Martinez, administrerende direktør for UPS Foundation.