Samferdselsminister Knut Arild Hareide og opplærer Tore Velten, forbundsleder i NLF, hadde på seg masker av smittevernhensyn under kjøreturen med lastebilen.

Ser du hvem som kjører lastebilen?

Det ble noen a-ha-opplevelser bak lastebilrattet for denne nybegynneren.

Publisert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Samferdselsminister Knut Arild Hareide ble tidligere i år invitert av Norges Lastebileier-Forbund (NLF) til å prøve og kjøre lastebil, for å kjenne i praksis hvordan det er å ferdes på veiene i et stort kjøretøy.

Torsdag 8. oktober ble kjøreturen gjennomført. Hareide fikk først kjøre noen runder på en stor parkeringsplass ved X-Meeting Point på Hellerudsletta. Når han ble litt «varm i trøya», kjørte han fra Hellerudsletta til Gjerdrum barneskole, via E6 og fylkesvei 120.

Turen ble gjennomført i en skolebil fra TK Trafikkskole/Tungbilskolen. På høyre side satt forbundsleder i NLF, Tore Velten.

Det var tydelig at statsråd Hareide trivdes i førersetet på lastebilen, og kjøringen var særdeles god. Velten rørte ikke pedalene ved «lærersetet» en eneste gang på den litt over en mil lange turen.

Samferdselsminister Knut Arild Hareide var strålende fornøyd etter første tur i førersetet på tungbil.

Et lite C-moment oppsto da en personbil hadde fått stopp på Skedsmokorset, slik at bilene måtte kjøre oppå midtrabatten for å passere. Da ble det bestemt at Hareide skulle på slippe dette på sin første kjøretur som lastebilsjåfør. En alternativ rute ble valgt frem til barneskolen i Gjerdrum.

En a-ha-opplevelse i lastebilen

NLF har ved flere anledninger invitert med seg politikere til å prøve seg som lastebilsjåfør, for å få førstehånds erfaring. Tanken er at det skal bli lettere for politikerne å forstå utfordringer ved å kjøre lastebil, og ha det i bakhodet når viktige politiske beslutninger skal tas.

Samferdselsminister Knut Arild Hareide og forbundsleder i NLF, Tore Velten, snakket med barn i første klasse på Gjerdrum barneskole om trafikksikkerhet.
Etterpå ble blindsoner på lastebilen vist i praksis. Alle førsteklassingene fikk sitte i førersetet og se blindsonene. På bildet er det samferdselsministeren som er i førersetet.

Etter at Hareides erfaringsreise var gjennomført, spurte AT.no:

- Hva var den største a-ha-opplevelsen da du kjørte lastebilen?

- Det var helt klart hvor godt jeg kjente underlaget jeg kjørte på i forhold til med en personbil. At det er et godt asfaltdekke på veien har mye å si. Det var stor forskjell i løpet av kjøreturen på veidekkene, svarte Hareide.

Han opplyste videre at dette var nyttig lærdom å ta med seg når budsjettpenger skal fordeles.

Venner på veien

Etter å ha nådd Gjerdrum barneskole, og parkert lastebilen i skolegården, var Hareide med da forbundsleder Velten kurset førsteklassinger om oppførsel i nærheten av lastebiler.

Norges Lastebileier-Forbunds trafikksikkerhetskampanje, Venner på veien, retter seg mot barn på første og andre trinn på barneskolen. Målet er å lære barna mer om hvordan de skal forholde seg til store lastebiler i trafikken.

Undervisningen foregår i to deler: først i klasserommet og så ute i skolegården. I 2019 fikk 49 skoler og 2611 elever besøk av Venner på veien. Venner på veien har blitt gjennomført årlig siden 2015, og hittil har 11.005 elever ved 221 skoler blitt kjent med trafikksikkerhet gjennom Venner på veien.

Powered by Labrador CMS