75 år gamle Vidar Noreng holder seg i form ved å være i arbeid for Q-Meieriene. Nå har han fått æren av å kjøre den første tanken med mer klimavennlig melk.
75 år gamle Vidar Noreng holder seg i form ved å være i arbeid for Q-Meieriene. Nå har han fått æren av å kjøre den første tanken med mer klimavennlig melk.

Q-sjåfør i 25 år - og nå blir endelig melken «grønn»

I 1998 kjørte Vidar Noreng gjennom portene til Q-Meieriene i Gausdal med den aller første tanken med Q-melk. 25 år senere kjører 75-åringen fortsatt, men nå med klimamelk i tankene.

Publisert

– Det har vært en spennende reise og formidabel utvikling, sier Vidar og mimrer tilbake til da alt startet. Tilbake på -90 tallet var han selv melkebonde og hadde et lite gårdsbruk med melkekyr. 

– Jeg var en av mange som var veldig imot at Tine ville legge ned meieriet i Gausdal og gikk derfor over til å levere til Q. Der har jeg blitt, sier Noreng og forteller om sin reise.

– Du vet, i starten var det jo mange flere små leverandører. Vi fikk hente melken i spann på alt fra både småbruk til mang en sæter utenfor allfarvei. I dag har brukene blitt større og jobben enklere, forteller han og slår fast at utviklingen har vært formidabel og positiv.

Mindre rap

Nå, 25 år etter at han kjørte det aller første lasset inn på Q-Meieriene i Gausdal, synes den spreke 75-åringen det er stas å være den aller første som får kjøre inn gjennom de samme portene med den aller første klimamelken. Melken skal gi forbruker valgmuligheten om å kjøpe en Q-melk med 25 prosent mindre klimaavtrykk enn annen melk, opplyser Q-Meieriene i en pressemelding.

– Klimamelk smaker som helt vanlig melk og kommer fra norske kuer. Den eneste forskjellen er at de raper mindre fordi de har fått et metanhemmende fôrtilskudd, sier Q-sjef Kristine Aasheim.

Det er allerede mange leverandører i andre EU-land som har tatt i bruk fôrtilskuddet, og resultatet er at det har bidratt til betydelig reduksjon av metanutslippet, og dermed har det en positiv effekt på klimaavtrykket i landbruket. Tilskuddet er godkjent og vurdert som trygt av både EFSA og Mattilsynet.

Sjåfør Noreng mener at både melk og det å være i arbeid har en stor helsebringende effekt. Melkebilsjåføren og den tidligere melkebonden kunne egentlig vært pensjonist for over 8 år siden, men kjører som 75-åring fortsatt melk for Q-Meieriene. 

– Jeg tror det er veldig viktig å holde seg aktiv, og ikke sette seg ned i sofaen, sier Vidar som håper han kan kjøre melk lenge.

– Men jeg må jo klare å fornye førerkort hvert år da. Men heldigvis både ser og hører jeg bra enda, smiler den blide melkebilsjåføren.

– Så lenge jeg holder meg i form håper jeg å kunne kjøre enda en stund til for jeg liker så godt å komme meg litt rundt og snakke med mange forskjellige folk. Det er en vitamininnsprøytning!, sier melkemannen som sverger til å drikke sin daglige Q-melk. Nå er han spent på og håper at også flere vil velge Q-klimamelk som han har i tankene.

Egen varestrøm

Det er også Q-sjef Aasheim spent på og håper at mange vil slå et slag for klimaet ved å plukke med seg Q Klimamelk når den er på plass i melkehyllen i midten av september. Hun er stolt av Q-bønder og medarbeidere som har gjort dette mulig og bidrar til å få fart på klimaarbeidet.

– Noen må utfordre og starte om vi skal vi få tempo på innovasjon, valgfrihet og mangfold i meierimarkedet. Ofte er det oss!, smiler Aasheim og påpeker at hun også er opptatt av forbrukernes valgfrihet.

– Derfor vil vi i Q skille ut denne melken som en helt egen varestrøm og egen kartong i butikken. På den måten leverer vi på det som er vårt samfunnsoppdrag - nemlig tilby deg som forbruker valgfrihet i butikkhyllen, avslutter Aasheim. 

Powered by Labrador CMS