Utvikler sjømatmerking for hele Europa

Standard Norge skal utvikle en felles europeisk standard for merking av sjømat, basert på dagens norske standard.

Publisert Sist oppdatert

Standard Norge starter et arbeid i den europeiske standardiseringsorganisasjonen CEN for at Norsk Standard skal utvikles videre i Europa under norsk ledelse, melder Standard Norge i en pressemelding.

Norge er en av verdens største sjømateksportører og eksporterte sjømat for hele 74,5 milliarder kroner i 2015. En Norsk Standard som effektiviserer distribusjonen, skal nå bli førende for europeisk handel med sjømat.

Norge ligger helt i front når det gjelder å effektivisere distribusjonen av sjømat. Det er antatt at logistikk og administrasjonsrutiner i dag utgjør opp mot 15 prosent av matvarers salgsverdi.

Standardens strekkoder gir utfyllende informasjon til kjøpere og forbrukere om sjømatens opprinnelse og kvalitet, og er nøkkelen til effektiv elektronisk sporing gjennom hele leveransekjeden.

- For oss er dette en viktig milepæl i våre anstrengelser for å effektivisere sjømattransporten nasjonalt og internasjonalt. DB Schenker henter sjømat fra en rekke leverandører langs kysten og ser fram til å få en felles europeisk standard for merking av fiskekasser. Dette viser at Norge har kompetanse som det internasjonale næringslivet trenger, sier adm. direktør Michael Holmstrøm i Schenker AS i pressemeldingen.

- Norge er helt i verdensklasse når det gjelder forvaltning, miljø og kunnskap. Et godt system for dokumentasjon og sporing vil gi aktørene fordeler ved salg og markedsføring. Derfor er Norges sjømatråd en del av dette spleiselaget og ser fram til at standarden blir tatt aktivt i bruk, sier Terje E Martinussen, adm. direktør i Norges sjømatråd.