Rambøll skal flytte verdens største

Ingenting overlates til tilfeldighetene når mega-teleskop skal flyttes fra Europa til Chile.

Publisert Sist oppdatert

Verdens største teleskop bygges i Europa, men skal monteres i Chile. Dermed trengs en omfattende og fintfølende logistikkoperasjon. Eksperter fra Rambølls logistikkavdeling i Trondheim skal bistå i prosessen.

Innmaten til teleskopet leveres fra fabrikker og forskningsinstitusjoner over hele Europa. Produksjonstiden på speil og instrumenter er flere år. Et havari i løpet av produksjonsprosessen eller i logistikk-kjeden mellom fabrikk og teleskop, vil være katastrofalt. De 798 sekskant-speilene er ekstremt sårbare for temperatursvingninger og mekaniske sjokk, logistikken utgjør en vesentlig del av programmets risiko.

Valgte Rambøll

For å kartlegge og vurdere denne risikoen, og å utforme strategi for logistikk-operasjonen, valgte ESO å benytte seg av Terje Norddal og Håvard Gaustad Harbo i Rambølls avdeling for Forretningsutvikling og Logistikk. I løpet av et halvt år har Rambølls logistikkrådgivere intervjuet ESOs prosjektledere og eksperter.

- Den største utfordringen med dette oppdraget har vært å få en oversikt over omfanget, sier Norddal i en pressemelding fra Rambøll.

- Programmet består av veldig mange aktører, og mange av hovedkomponentene har knapt kommet på tegnebordet enda. En stor del av oppdraget har dermed bestått i å sette seg inn i hvordan et slikt teleskop fungerer, legger Harbo til.

- For oss teknisk interesserte, har dette vært en stor bonus. Å frakte slike konstruksjoner over land, sjø og delvis med fly, er i seg selv meget avanserte operasjoner. Å få være en brikke i det puslespillet er ikke dagligdags for en norsk rådgiver, sier Håvard Gaustad Harbo.

Like stor som Colosseum

Byggingen av teleskopet koster rundt ti milliarder kroner. Over 900 speil på opp til 4,5 meter i diameter, og en rekke følsomme instrumenter skal transporteres fra fabrikker i Europa til en fjelltopp i Chile.

 

Teleskopet kan sammelignes med Colosseum i størrelse.

Når European Extremely Large Telescope (E-ELT) står ferdig i 2024, vil det bli den største optiske teleskopkonstruksjonen som noensinne er bygget. Selve domen rundt teleskopet vil være nesten hundre meter i diameter, av samme størrelsesorden som Colosseum i Roma.

Primærspeilet blir 39,3 meter i diameter, og vil dermed fange like mye lys som alle verdens teleskoper i dag til sammen. I tillegg til selve optikken, består teleskopet av meget avansert og nyskapende teknologi for å kompensere for atmosfæriske forstyrrelser, vind også videre, og for å behandle og forberede bildene for vitenskapelige analyser.