Oppdrift etter havnekaos

Flytransporten har fått et oppsving etter havnekaoset i Port of Calais.

Publisert Sist oppdatert

Streikende fergeansatte fra rederiet MyFerryLink, som kjemper med nebb og klør mot oppsigelser, lammer den nord-franske havnebyen. Og nå tyr vareeierne i økende grad til flyfrakt for å få varene sine over den engelske kanal, melder nettstedet Aircargonews.com. Streikende har blant annet blokkert Eurotunnelen gjennom å legge brennende bildekk på skinnegangen i tunnelen. Årsaken til disputten er i hovedsak at Eurotunnel kvitter seg med MyFerryLink. Et par skip selges til DFDS, men det vil kun spare ca. 200 av i alt 600 jobber.

Kaoset i Calais har vedvart i flere uker, og det er en spent situasjon for lastebilsjåfører som kjører mellom Calais og Dover. Det er ifølge flere kilder anslått at så mange som 3000 flyktninger fra land som Syria, Afghanistan og Eritrea befinner seg i nærheten av havnebyen og der store folkemengder prøver å komme seg over til de britiske øyer hver dag. Mange sjåfører skal, ifølge rapportene fra "frontlinjen", føle seg utrygge for flyktninger som forsøker å true seg med i bilene mens de står fast i endeløse køer.

Havnedisputten har også havnet på bordet til statsmininster David Cameron og Frankrikes presiden Francois Hollande, der førstnevnte ber om at grensekonflikten håndteres og at sikkerheten for lastebilsjåførene ivaretas. Ifølge avisen The Express har forsinkelsene i knutepunktet inn til det europeiske fastlandet allerede kostet britisk næringsliv over en milliard britiske pund i forsinkelser og økte kostnader.