Nøklene mangler – må si opp 500

Norpost må si opp 500 ansatte fordi de mangler nøklene de trenger til å distribuere post.

Publisert Sist oppdatert

Mandag fikk 500 ansatte i Norpost beskjed om at de blir sagt opp. Ifølge selskapet skyldes nedbemanningen at de ikke kan konkurrere med Posten på like vilkår, selv om postmonopolet er opphevet.

Posten har nemlig nektet å gi fra seg såkalte sonenøkler til postkasseanlegg der Norpost har avtale med leveranse med gårdeier, skriver dn.no. Sonenøkler er nøkler til postkasseanlegg i bygårder og næringsbygg.

- Full konkurranse i postmarkedet har ikke blitt en realitet enda. Nedbemanningen skyldes at konkurransen i postmarkedet er satt ut av spill. Vi tar nå nødvendige grep for å sikre at vi er et bærekraftig og konkurransedyktig selskap også for fremtiden, sier administrerende direktør i Norpost Hege Stenmarck. 

- Gårdeiers eiendom

Norpost har i 30 år levert reklame i norske postkasser, men bestemte seg for å ta opp konkurransen mot Posten på levering av brev under 50 gram da monopolet ble opphevet 1. januar. Men det er vanskelig når man ikke får slippe til i postkassene.

- Nøklene er gårdeiers eiendom, men er blitt forvaltet av Posten så lenge Posten hadde monopol. Dette monopolet er opphevet, men Norpost er i praksis hindret fra å konkurrere i markedet så lenge bedriften ikke får tilgang til postkasseanlegg, sier Stenmarck, ifølge DN.

Posten på sin side nekter å ta på se skylden for at 500 mister jobben hos konkurrenten.

- Jeg stiller meg sterkt undrende til hvordan sonenøkler plutselig skal være årsaken til oppsigelser hos Norpost. De har konkurrert med Posten om levering av post i 30 år, blant annet brev og blad som veier over 50 gram, sier konserndirektør for kommunikasjon, Elisabeth H. Gjølme i Posten Norge.

- Saken ligger hos myndighetene

I en pressemelding skriver Posten at sonenøklene er postmottakernes eiendom, og kan ikke uten et tilstrekkelig rettslig grunnlag utleveres til andre. Posten mener de har bidratt konstruktivt i arbeidet med etablering av en eventuell felles nøkkelordning, sist i et aktørmøte 17. august i regi av Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom), der også Norpost deltok.

- Vi har stilt opp på alle måter for å bidra til avklaring på dette spørsmålet. Saken ligger nå hos myndighetene, og jeg oppfatter det som urimelig å hevde at vi hindrer konkurranse i postmarkedet. Posten Norge er betrodd et stort ansvar på vegne av postmottakerne, og vi er avhengig av at alle juridiske, økonomiske og praktiske aspekter er avklart, sier Gjølme.