Pressesjef i Posten, John Eckhoff, frykter at mange ikke vil hente pakkene sine når det påløper toll og avgifter de ikke var klare over.

Frykter at folk får avgiftssjokk fra nyttår

Fra 1. januar må privatpersoner betale full toll og mva fra første kroner på næringsmidler kjøpt i utlandet. - Vi har grunn til å tro at det er mange som ikke kjenner til reglene ennå, sier John Eckhoff i Posten Norge.

Publisert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fra 2020 kommer det nye regler fra myndighetene når du kjøper næringsmidler fra utlandet.

FAKTA: 350-kronersgrensen

  • Tidligere har varer med verdi under 350 kroner vært fritatt fra avgifter og toll. Regjeringen har foreslått å fjerne dette avgiftsfritaket i 2020. Det betyr at du må betale merverdiavgift og eventuelle andre avgifter fra første krone.
  • Det er foreslått at 350-kronersgrensen fjernes i to trinn:
    • Fra 1.1.2020 fjernes avgiftsfritaket for næringsmidler og særavgiftspliktige varer.
    • Fra 1.4.2020 er det lagt opp til å fjerne avgiftsfritaket fra andre varer.
  • Næringsmidler er for eksempel mat, godteri, brus, helsekost eller andre kosttilskudd, proteinpulver, krydder eller te.
  • Kjøper du disse varene over nett, må du fra 1.1.2020 betale merverdiavgift og eventuelle særavgifter og toll for varene fra første krone.
  • Avgiftene vil bli ilagt når varene ankommer grensen til Norge. Det betyr at varer som er bestilt før 1.1.2020 også kan bli avgiftsbelagte.

KILDE: Skatteetaten

De nye reglene medfører at du betaler merverdiavgift på mat og drikke uansett verdi, samt at noen varer vil få toll og særavgifter, som for eksempel sukkeravgift. Kosttilskudd er også definert som næringsmiddel.

- Vi har grunn til å tro at det er mange som ikke kjenner til reglene ennå. De vil trolig bli overrasket når de importerer te, helsekost og andre næringsmidler og må betale avgifter uansett verdi, sier pressesjef John Eckhoff i Posten Norge i en pressemelding.

Frem til nyttår kan privatpersoner importere næringsmidler for inntil 350 kroner (inkludert frakt) uten å betale avgifter, men Stortinget har vedtatt å innføre merverdiavgift og toll på import av næringsmidler, uansett verdi. Det utløser også fortollingsgebyr fra speditør.

- Posten er den største speditøren, og vi er redd for at mange lar være å hente pakkene sine dersom de ikke kjenner til at regelverket er endret. Dette skjedde i Sverige da et lignende avgiftsfritak ble fjernet, sier Eckhoff.

En rekke nettbutikker i utlandet tilpasser seg de nye norske reglene for import av næringsmidler og foretar fortolling på vegne av kundene. Da vil avgiftene inngå i kjøpesummen og varene kan importeres til Norge uten ytterligere avgifter for forbrukeren. Det kan være lurt å spørre nettbutikken dersom du er i tvil om dette gjelder for din bestilling.

Dersom du handler fra en nettbutikk som ikke ordner fortolling for deg, vil Posten gjennomføre en ordinær fortolling. Dette koster 299 kroner fra 1.1.2020. Myndighetene krever ordinær fortolling på privat import av næringsmidler og det er dermed ikke tillatt med forenklet fortolling (149 kroner fra 1.1.2020). 

Powered by Labrador CMS