Tester høyteknologisk sporing
PILOTPROSJEKT: Når man ikke har full oversikt over 22.000 pakkebur i julerushet, kan det bli kostbart for Posten. Nå testes ny, norsk teknologi basert på Telenors NarrowBand IoT for å få bukt med problemet.
Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
26. september åpnet Telenor 4G-nettet sitt for tingenes internett (IoT) via smalbånd (NarrowBand). Det åpner store og nye muligheter for bedrifter som trenger å spore sine eiendeler, eller å få operasjonskritisk informasjon fra dem.
Posten er definitivt et slikt selskap. De bruker 22.000 pakkebur som lastbærere for sine forsendelser rundt om til alle landets post i butikk-lokasjoner og til andre kunder. Men å holde oversikt på flåten av bur, som har en innkjøpskostnad i størrelsesorden 100 millioner kroner, kan være utfordrende.
– Problemet er at vi ikke har kontroll på burene til enhver tid. I julestria i fjor måtte vi over på en nødløsning med plast og papp-bur, som er mindre robuste, buler og har mindre kapasitet, forteller Alexander Haneng, som er direktør for digital innovasjon i Posten og Bring.
Norsk oppstart
Det norske oppstartsselskapet IntSpo har i høst levert 100 sporingsenheter som Posten skal teste på pakkeburene. Enhetene sender sin informasjon tilbake til Posten gjennom nettopp NarrowBand IoT-teknologi (NB-IoT).
– Dette gir oss muligheten til å spore burene til enhver tid. Vi kan få opp alle burene på et kart hvor posisjonen deres oppdateres fortløpende og vi kan også se hvor de har vært, forteller Alexander Haneng, og legger til:
Der 4G-nettet er utviklet for høy ytelse, er NB-IoT basert på radiostandarder med lavere båndbredde, som dermed er mer robuste med tanke på signalstyrke og at man kan repetere signalene for å sikre at de blir mottatt riktig. Lavere båndbredde gir også bedre dekning, selv i store lagerbygninger med tykke vegger eller under bakken.
– Derfor er Telenors NarrowBand IoT så godt egnet. Det har god dekning i hele landet, og krever svært lite strøm, sier Haneng.
Lang levetid
Teknologien forlenger nemlig levetiden på batteriene, slik at man trenger minimalt med ressurser for å stadig bytte batterier.
– Det vil gå mange år før batteriene må byttes, forteller Hans Erik Karsten, daglig leder i IntSpo.
Han var med å starte IntSpo i februar 2017, sammen med Hans G. Kristensen og Svein Skar-Nordgaard. Trioen har lang erfaring fra IT, teknisk og administrativt og utvikling, reguleringsteknikk, telekom og programmering.
– Vi har en løsning der vi kombinerer forskjellige teknologier som gjør at vi kan spore gjenstander både inne og ute, forteller Hans Erik Karsten.
Enhetene fra IntSpo er utstyrt med GPS-sporing og annen sporingsteknologi, og sender sin informasjon opp i skyen via NB-IoT. Hva slags teknologi som settes inn i enhetene, vil være helt opp til hver enkelt kunde, forteller Karsten.
– Det er nesten ingen begrensninger for hva slag sensorer som kan implementeres. Temperatur, fuktighet, bevegelse eller kanskje man ønsker å finne ut om buret er tomt, fullt eller halvfullt, sier Karsten.
Kombinerer teknologier
Foreløpig er det kun den geografiske sporingen som testes ut sammen med Posten, men også det krever ulike typer teknologi. GPS er nevnt, men selv om NB-IoT-dekningen innendørs er god, svikter GPS-en her.
– Dersom et bur står inne i en stålcontainer eller inne i en butikk, vil vi ikke kunne finne den med GPS, og vi vil heller ikke ser nøyaktig hvor inne på et stort lager buret befinner seg, forteller Haneng hos Posten, men her tester Posten og IntSpo alternativ teknologi for innendørssporing som skal kunne fortelle om burenes posisjon også når GPS-dekningen mangler. Dessuten vil man også kunne få informasjon om posisjon gjennom hvilken mobilmast enheten er koblet opp mot.
Selv om dette er en foreløpig test i ganske liten skala, er Alexander Haneng klar på at det er potensielt mye penger å spare den dagen man får full oversikt over flåten av bur.
– Målet er å kunne klare seg med færre bur. Vi har i utgangspunktet nok bur, men må kanskje ha 5000 ekstra bur for å alltid ha dem tilgjengelig. Det er en stor kostnad når hvert bur koster mellom 4000 og 5000 kroner, sier Haneng.
Dessuten går de mye ressurser internt i Posten til jobben med å lokalisere burene.
– Ofte må man rett og slett ringe rundt til post i butikk og forhøre seg, sier Haneng, og lar det skinne gjennom at det ikke er en spesielt fremtidsrettet eller effektiv løsning.
– I forkant
Pilotprosjektet, som er et samarbeid mellom Posten, Telenor og IntSpo, skal etter planen gå over seks måneder, der sendere plasseres på 100 bur.
– Det er veldig spennende, og IntSpo ligger helt i forkant internasjonalt med sin teknologi, sier Haneng.
– Vi gjør dette av tre grunner. Først og fremst for å teste hva denne mobilteknologien er god for. Dernest ønsker vi å inspirere internt, samt å være en god markedsføringscase for Telenor, sier Haneng.
Telenor har brukt dette prosjektet i sin marekdsføring av NB-IOT-nettet sitt:
Om man ender opp med å investere i en sporingsløsning for burene når perioden er over, vil ikke Haneng spekulere i nå.
– Det er noe vi vil evaluere når testperioden er over, sier han.
Utviklet og produsert i Norge
IntSpo leverer løsninger for intelligent sporing med forskjellige typer sensorinformasjon, og en portal for management og tilgang til informasjon. Og alt er norskutviklet og produsert i Norge.
– Vi er veldig tidlig ute med nye teknologi. Vi er blant de første i Norge til å prøve ut dette, med en vesentlig forbedret teknologi. Det gjør at vi mener vi har en totalløsning som åpner for flere nye bruksområder, sier styreleder i IntSpo, Hans Erik Karsten.
Han startet selskapet sammen med sammen med Hans G. Kristensen og Svein Skar-Nordgaard. Trioen har lang erfaring fra IT, teknisk og administrativt og utvikling, reguleringsteknikk, telekom og programmering. På CV-en av tidligere arbeidsgivere finner vi firmaer som Honeywell Bull, Petro Brass, Volvo Norge, PCK, Telenor, Norges Eksportråd, Huawei, Fornebu Consulting/Devoteam og Sykehuset Østfold.
– Jeg har jobbet med sporingsteknologi siden 2008, da med barn og kjæledyr i Telenor-systemet. Da jeg så at det kom ny teknologi for et par år siden, så jeg at her var det nye muligheter, sier Karsten.
Det som skjedde var at det ble laget en internasjonal standard på lavkapasitets internett, NB-IoT, som gjør det mulig å koble langt flere enheter rimelig opp mot nettet.
– Vi har nå utviklet i snart to år, og kjører piloter, der Postens er den største og mest profilerte, sier Karsten.
Foreløpig jobber IntSpo opp mot helsesektoren, renovasjon, dyresporing, byggebransjen og logistikk, men bruksområdene er det egentlig bare fantasien som setter begrensninger for.
Både utviklingen av software og produksjonen av selve enhetene gjøres i Norge.
– Det har vært et strategisk mål å ha både produksjon og utvikling i Norge. Vi har en partner på Kjeller som ha roboter som kan produsere enheter i tusentall for oss, sier Karsten.
IntSpo er nå i en fase med pilotering og «proof of concept». Dette vil fortsette inn i begynnelsen av neste år. Deretter håper Karsten at selskapet vil begynne å få reelle salg.
– Forhåpentligvis får vi gjennomført volumleveranser i løpet av neste år, sier Karsten.