NYE TANKER: Volume Wave fra Volume Lagersysteme kombinerer kompakt lagring med lett tilgjengelighet.

Kompakt og rask lagerløsning

NYKOMMER: Volume Wave er lagersystemet som kombinerer fordelene til kranlager og skyttelløsninger, og som kan redusere plassbehovet på lageret med 40 prosent.

Publisert Sist oppdatert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

54I april ble kandidatene til årets Ifoy-priser grundig testet i Dortmund. Ifoy står for International Intralogistics and Forklift Truck of the Year, og kårer hvert år de mest spennende nye og innovative løsningene på markedet.

I år er det 17 nominerte produkter eller løsninger fra 14 ulike produsenter, valgt ut blant 36 innsendte forslag som konkurrere i seks ulike kategorier.

MANNEN BAK: Mikhail Voloskov er daglig leder for Volume Lagerysteme.

- Mer gods på samme areal

Et av de mest spennende nye produktene i kåringen, er lagersystemet Volume Wave fra Volume Lagersysteme i Dresden. Løsningen er etter sigende det første helautomatiske palleskyttelsystemet med umiddelbar tilgang til hver enkelt lokasjon. Kort sagt oppnår man lagringstettheten til et kompakt skyttelsystem, samtidig som hver enkelt pall er like tilgjengelig som i et kranlager.

- Det gjør at kundene våre kan lagre mer gods på samme areal. Noe som hjelper dem å kunne bygge lagre nærmere store byer og levere varene raskere, sier Mikhail Voloskov, administrerende direktør i Volume Lagersystemet om løsningen.

SMIDIG: Skytlene går i skinner over palleplasseringene, griper pallene og flytter dem til en vareheis.

Systemet kan bygges fra fire og opptil 40 meters høyde. Hver palleplass tåler opptil 1200 kg, med en maksimal høyde på 2500 mm. Alle Wave-løsninger leveres med minst to heiser for å sikre god kapasitet. En løsning med to skytler og fire heiser vil ha kapasitet til å hente og sette på plass rundt 300 paller i timen – noe som er sammenlignbart med ytelsen til et automatisk kranlager. Samtidig skal systemet ifølge produsenten spare rundt 40 prosent av plassbehovet.

Sklir unna

Hver pall i systemet er plassert på en slags kjelke, som sklir unna når tilgang til en pall lenger bak i systemet er nødvendig. I praksis betyr det at det kun må være én ledig plass i hver seksjon for at hver pall skal kunne hentes frem. Skytlene går på skinner og griper en pall ovenfra. Så glir andre paller til side og gjør plass, slik at skyttelen kan føre pallen til en heis.

Se video nederst av hvordan systemet fungerer.

Selv om ideen virker god, er dette et helt nytt konsept og i svært liten grad utprøvd i praksis.

SMART: Med Volume Wave kan pallene stå tett i tett, men systemet vil likevel ha lett tilgang til hver eneste pall så lenge det er én ledig plass på hver rad

- Volume Wave er en helt ny løsning som nå er moden for markedet, forteller Frank Domke, Business Development Manager i Volume Lagersysteme GmbH til MT.

Han forteller at systemet vil kunne være nyttig for en lang rekke ulike typer logistikkaktører.

- Både 3PL-aktører, industri, grossister, detaljhandel og netthandel vil ha god nytte av Volume Wave, sier Domke.

Bruker lite energi

Selv om mange paller må flyttes for at én palle skal hentes frem, forteller Domke at systemet ikke er særlig energikrevende og at alle bevegelige deler regenerer energi ved bremsing.

- Tver imot. Sledene står på frie valser, og med en 2,2 Kw motor kan man flytte mer enn 30 paller lett med svært lite strømforbruk, sier han.

Ifoy-testerne har sammenlignet Volum Wave med andre løsninger på markedet, og gir systemet toppkarakter både for innovasjon og funksjonalitet. Nå gjenstår det å se om markedet liker løsningen. Foreløpig har ikke Volume Lagersysteme noen konkrete planer for det skandinaviske markedet, men lover å telefonen om noen ringer.

- Vi er åpne for å gå inn i alle markeder, sier Domke.

Her ser du video av hvordan systemet fungerer:

Powered by Labrador CMS