Stopper Ica-avtalen

Konkurransetilsynet sier nei til avtalen Ica og Norgesgruppen inngikk for over ett år siden.

Publisert Sist oppdatert

Tilsynet mener avtalen vil svekke konkurransen i det norske dagligvaremarkedet, skriver selskapet i en pressemelding.

Den foreløpige vurderingen er at avtalen om innkjøps- og distribusjonssamarbeid mellom Ica og Norgesgruppen er ulovlig, og at samarbeidet derfor må opphøre.

Ica og Norgesgruppen fikk i morgentimene i dag oversendt et dokument på 56 sider med varsel om dette. De har frist frem til 25. april til å svare tilsynet.

For tidlig å kommentere

- Det er for tidlig for oss å kommentere dette nå. Vi må bruke tid på å gå gjennom hele varslet grundig, sier kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle-Friis i Ica Norge til Aftenposten.

Konkurransetilsynet begrunner opphøret av avtalen med at de to får en sterk posisjon i lokale markeder i deler av landet.

- Samlet har Norgesgruppen og Ica høye markedsandeler nasjonalt, og de har i tillegg en særlig sterk posisjon i lokale markeder i deler av landet. Avtalen mellom de to kjedene gjør det mulig å utnytte markedsmakt, og dette kan svekke konkurransen til skade for forbrukerne, sier konkurransedirektør Christine Meyer i pressemeldingen.

Ingen påvirkning

I desember offentliggjorde Coop og Rema 1000 at de hadde inngått en innkjøpsavtale, Core.

- Core-samarbeidet har ikke påvirket vår vurdering om at avtalen mellom Ica og Norgesgruppen er ulovlig, sier Meyer.Butikkjeden Ica meldte tidligere i år at de kan komme til å legge ned alle sine butikker i Nord-Norge og distriktene hvis Konkurransetilsynet vender tommelen ned for innkjøpssamarbeidet med Norgesgruppen.