Stopper Ica-avtalen

Konkurransetilsynet sier nei til avtalen Ica og Norgesgruppen inngikk for over ett år siden.

Publisert Sist oppdatert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tilsynet mener avtalen vil svekke konkurransen i det norske dagligvaremarkedet, skriver selskapet i en pressemelding.

Den foreløpige vurderingen er at avtalen om innkjøps- og distribusjonssamarbeid mellom Ica og Norgesgruppen er ulovlig, og at samarbeidet derfor må opphøre.

Ica og Norgesgruppen fikk i morgentimene i dag oversendt et dokument på 56 sider med varsel om dette. De har frist frem til 25. april til å svare tilsynet.

For tidlig å kommentere

- Det er for tidlig for oss å kommentere dette nå. Vi må bruke tid på å gå gjennom hele varslet grundig, sier kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle-Friis i Ica Norge til Aftenposten.

Konkurransetilsynet begrunner opphøret av avtalen med at de to får en sterk posisjon i lokale markeder i deler av landet.

- Samlet har Norgesgruppen og Ica høye markedsandeler nasjonalt, og de har i tillegg en særlig sterk posisjon i lokale markeder i deler av landet. Avtalen mellom de to kjedene gjør det mulig å utnytte markedsmakt, og dette kan svekke konkurransen til skade for forbrukerne, sier konkurransedirektør Christine Meyer i pressemeldingen.

Ingen påvirkning

I desember offentliggjorde Coop og Rema 1000 at de hadde inngått en innkjøpsavtale, Core.

- Core-samarbeidet har ikke påvirket vår vurdering om at avtalen mellom Ica og Norgesgruppen er ulovlig, sier Meyer.Butikkjeden Ica meldte tidligere i år at de kan komme til å legge ned alle sine butikker i Nord-Norge og distriktene hvis Konkurransetilsynet vender tommelen ned for innkjøpssamarbeidet med Norgesgruppen.

 

 

Powered by Labrador CMS