Göteborg Havn er Skandinavias største havn, og vil nå gjøre det mulig for vareeiere å bedre spore sitt gods.
Göteborg Havn er Skandinavias største havn, og vil nå gjøre det mulig for vareeiere å bedre spore sitt gods.

Lanserte digitalt sporingsverktøy for gods

En smart havn er en effektiv havn – og vil også være en ettertraktet, bærekraftig havn. Dette er resonnementet i Göteborg/org Hamn AB, som nå satser stort på å øke nytten for vareeiere gjennom digitalisert godssporing.

Publisert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Port Optimizer-plattformen ble lansert medio oktober, med en Track & Trace-funksjon. Denne gjør det enkelt for vareeiere, tog- og terminaloperatører å spore varene sine i sanntid fra kaikanten til innlandsdestinasjonen.

Unødvendig tidstap

Med det nye systemet skal det være mulig å ha oversikt over hvor varene er akkurat nå.
Med det nye systemet skal det være mulig å ha oversikt over hvor varene er akkurat nå.

– I dag bruker kundene våre enormt mye tid på å søke etter informasjon om hvor varene er. Dette fra en rekke kilder, uten å få sannhetsinnholdet bekreftet. Vi har over hundrevis av ulike aktører i nettverket, som har behov for å kommunisere med hverandre så det blir mange telefoner og mailer, noe som skaper stress, usikkerhet og tar unødvendig tid. Det ønsker vi å endre på ved hjelp av digital fraktsporing, sier Joseph Sandwing. Han leder Digital Business Transformation i Göteborg Hamn AB.

Gløtter mot LA

Bak den tekniske løsningen står selskapet Wabtec, som også utviklet et lignende verktøy for havnen i Los Angeles i USA. Teknisk sett har det vært et godt grunnlag for Göteborg Hamns versjon av Port Optimizer, forklarer Skandinavias største havn i en pressemelding.

– Vi er stolte av å være en del av Göteborg Hamns digitalisering, hvor vi øker synligheten av godsflyt gjennom vårt samarbeid. Vi ser at applikasjonen kan bidra til å øke forsyningssikkerheten og vareflyten gjennom havnen, sier Nalin Jain, president i Digital Electronics, i Wabtec Corporation.

Samarbeid før konkurranse

Den største utfordringen har vært å koble sammen terminaloperatører, togoperatører, speditører, vareeiere og innlandsterminaler, som både samarbeider og konkurrerer om transport i havnen i Göteborg. Her har spesielt APM Terminals og GDL Sjöcontainer AB spilt en stor rolle for å Port Optimizer Track & Trace implementert.

– Det er takket være dem, og også de andre partnerne som delte sine data, at vi har klart å produsere noe på relativt kort tid. Det er gledelig å se at aktørenes felles mål om en effektiv transportflyt og mer fornøyde kunder, er større enn hver enkelts individuelle interesser. Dette garanterer en rask utvikling framover, sier Joseph Sandwing.

Sanntidsinfo

Ifølge Göteborg Hamn AB er det enkelt å filtrere ut informasjon for varene dine med Port Optimizer Track & Trace.

Her kan du se hvilke skip godset er på, når de losses ved kai og også når de forlater havneterminalen for å fortsette på jernbanen. Selve systemet kobler varene sammen med lesesensorer langs jernbaneskinnene, som er basert på data samlet inn fra det svenske Trafikverket og ulike jernbaneaktører. Dette gir hyppige oppdateringer på hvor varene befinner seg, og som igjen gir sikker sporbar transport med estimert ankomsttid. Dette har vært etterspurt lenge, da dette letter planlegging og beslutninger, opplyser havnen.

Avvik meldes

I tillegg er det mulig å få tilsendt varsler, både når bokstavelig går på skinner, men kanskje mest aktuelt dersom det oppstår et problem på veien, som da raskt kan utbedres. GDL Sjöcontainer AB er en av logistikkaktørene, som har vært involvert i arbeidet med å teste og evaluere programmet i flere måneder. Selskapet har brukt Port Optimizer Track & Trace i noen uker allerede.

– Vi er glade for å være blant de første, som bruker tjenesten. At våre kunder og mottaker av varene raskt kan få informasjon fra flere ulike kilder, er etterlengtet. Det er også et enkelt verktøy å jobbe i både for kunder og oss, sier Markus Ekwall, avdelingsleder Intermodal, GDL Sjöcontainer AB.

På lang sikt vil alle få muligheten til å nyte fordelene med Port Optimizer Track & Trace, men tjenesten vil i utgangspunktet være begrenset til aktive godsstrømmer. Dette vil imidlertid ikke være til hinder, for de som ønsker å delta. En interessemelding er alltid velkommen, påpeker Göteborg Hamn AB.

Powered by Labrador CMS