Verdens største til Skandinavia

MSC Maya er for tiden verdens største containerskip.

Publisert Sist oppdatert

Til tross for prisfallet på containerratene, blir containerskipene stadig større. De største skipene i dag er MSCs Oscar-klasse og kan ta 19.224 TEU.

Nå er det klart at MSCs gigantskip tar turen innom Göteborg Havn på sine ruter mellom Østen og Europa. Først ute er MSC Maya, som kommer til Göteborg første gang i desember. I januar kommer søsterskipet MSC Zoe.

- Det er svært gledelig at MSC setter sine største fartøy inn på Göteborg. Det betyr mye for Sveriges konkurransekraft ettersom disse gigantene tilbyr næringslivet direktetrafikk til Det fjerne østen og til andre verdensdeler, sier Magnus Kårestedt, administrerende direktør i Göteborg Havn.

MSC har i år fått levert fire skip i Oscar-klassen og ytterligere 16 er på vei.

- Disse fartøyene blir de største siden vi tok over containerterminalen for snart fire år siden. Siden starten har vi investert drøyt 800 millioner kroner på en rekke forbedringer, blant annet nye kraner og lengre jernbanespor. Nå har vi en så godt som ny terminal med økt produktivitet og kapasitet, noe som selvsagt føles veldig godt, sier Henrik Kristensen, administrerende direktør for APM Terminals Gothenburg, som skal håndtere skipene.

Oscar-klasse-skipene er imidlertid så at kun et fåtall havner kan ta imot dem, og på sikt kommer det enda større skip.

- At Göteborg Havn kan ta imot dem innebærer en konkurransefordel for Sverige. Men farledene kommer til å bil en flaskehals på sikt og må gjøres dypere og bredere for at vi i fortsettelsen skal kunne ta imot de stadig større havgående fartøyene, sier Kårestedt.