Verdens største på plass i Norden

Verdens største containerskip MSC Maya gled inn til kai mandag kveld.

Publisert Sist oppdatert

Det var Göteborg som fikk besøk av det enorme lasteskipet mandag kveld.

- Det er litt av en test for oss. Vi er den eneste havnen i Sverige som kan ta imot så store og dyptgående fartøy.  Nå gjør vi det dessuten med en oppgradert og nesten helt ny terminal som akkurat er ferdig, sier CCO ved APM Terminals i Göteborg, Patrik Thulin.

Ikke lengst

MSC Maya har en lastekapasitet på 19.224 TEU (20 fots containere) og er med det containerskipet i verden med størst lastekapasitet. Faktisk er hun ikke helt størst hva gjelder lengde og bredde. Maersks Triple E-skip har en kapasitet på «bare» 18.000 TEU, men er fire meter lengre enn Maya.

MSC Maya blir liggende i Göteborg omkring halvannet døgn, og forlater havnen igjen ettermiddagen lille julaften. Totalt står 50 havnearbeidere klare til å jobbe i tre kontinuerlige skift for å losse og laste containere fra skipet.

Fem havnekraner og nesten 30 trucker skal sørge for at godset kommer dit det skal så kjapt og effektivt som mulig.

Krevende logistikk

Logistikken for MSC Maya er planlagt ned i minste detalj. Allerede i begynnelsen av desember startet grovplanleggingen og detaljene ble lagt de siste døgnet før ankomst, når man hadde de siste værdata og nøyaktig tidspunkt for ankomst.

- Hver container må løftes på knapt to minutter for å holde tidsplanen, sier Thulin.

I løpet av neste år kommer MSC til å sette inn flere av sine gigantskip på sløyfen mellom Göteborg og det fjerne østen. Allerede i januar kommer søsterskipet MSC Zoe.