Verdens 110 største containerhavner

De 110 største havnene i verden hadde en vekst i containerhåndteringen i 2015 på bare 1,1 prosent.

Publisert Sist oppdatert

Det er konsulent- og analyseselskapet Alphaliner som har laget listen over den 110 største containerhavnene i verden. Konklusjonen er at bare ett år de siste 25 årene har vist lavere vekst enn 2015 – nemlig 2009 da volumene minket med åtte prosent.

Veksten i 2015 endte å 1,1 prosent. Det henger naturligvis sammen med den økonomiske utviklingen i verden.

Men Alphaliner har også sett på veksten i relasjon til hele verdensøkonomien, og tallen viser at containervolumet har en svært negativ trend. Verdensøkonomien vokser, men uten at det gir tilsvarende økte containervolum – slik det har gjort tidligere år.

I Europa er tilstanden spesielt dyster. De 20 største europeiske havnene hadde en nedgang i volumene på 2,6 prosent, mens det nordamerikanske markedet (de 18 største havnene) vokste med 4,6 prosent.

I Europa ser man en kraftig nedgang i de tyske havnene Hamburg (-9,3 prosent) og Bremerhaven (-4,3 prosent), mens Antwerpen i Belgia vokser med 7,5 prosent og er verdens 15. største havn i containervolum. Rotterdam er størst i Europa, men registrerer en nedgang på 0,5 prosent.

Topplisten domineres av asiatiske og særlig kinesiske havner. Kina har seks blant de ti største, med Shanghai som den aller største med et volum på 36,54 millioner TEU – noe som gir en vekst i Shanghai på 3,5 prosent. 

Her er hele listen over de 110 største havnene i verden etter containervolum:

Powered by Labrador CMS