Transportkonge på Fosen

TRONDHEIM:Hans Kristian Norset er transportkonge på Fosenhalvøya i Sør-Trøndelag. – Hvis sjåførene kan spare et minutt pr. stopp, sparer kunden en halv million kroner i året, sier Norset som innrømmer at han har et konkurranseinstinkt.

Publisert Sist oppdatert

Norset fikk i 1988 en plastpose fra 34 bileiere med 34.000 kroner i, og med beskjed om å starte et transportselskap. Det begynte på et15 m2stort kontor med morens skolepult og brorens brukte skrivemaskin. Første året omsatte Norset for 3 mill. kroner.

I dag er han daglig leder og medeier i et selskap som har utviklet seg til et konsern med datterselskap og 170 sjåfører. Fosen Transport AS har i dag en årlig omsetning på ca. 300 mill. kroner.

- Som leder må jeg tenke økonomi hele tiden, og kanskje mener noen at jeg er petimeter. Jeg blir da også hysterisk hvis noen kjøper kopipapir fem øre pr. ark som jeg vet kan kjøpes for fire øre andre steder, sier Norset, som vil at alle skal ha et bevisst forhold til kostnader.

Seiler i medvind

Foruten morselskapet Fosen Transport omfatter virksomheten også datterselskapene Fosen Gods AS, TS Bulk AS, Samtrans AS og Tanktrans. Disse representerer i dag en transportgigant i Trøndelag. Fosen Transport har seilt i medvind og har økt omsetningen årlig siden begynnelsen på 2000-tallet. Norset understreker imidlertid at målet er å stabilisere fremfor å vokse over evne. I 2005 fikk Fosen Transport en større kontrakt med Coop i Midt-Norge. Denne avtalen, som da var verdt over 20 millioner kroner, ble raskt doblet etter at Coop Norge avviklet Bodø-lageret og flyttet aktiviteten til Trondheim.

Hans Kristian Norset har bevisst valgt å satse på få og større kunder. Hovedkundene er Coop, Coca-Cola, Felleskjøpet og Tine.

- Dette samarbeidet representerer en lønnsom logistikk, ikke minst i grisgrendte strøk, forteller Norset.

Markedet til Fosen Transport går fra Alvdal/Oppdal til Bodø, i tillegg til faste daglige ruter til Oslo.

Logistikkpris

I 2007 ble Norset og Fosen Transport tildelt årets Logistikkpris av Logistikkforeningen.no, avd. Trøndelag, og i 2009 fikk han Bedriftsutviklingsprisen av Fosen Regionråd. I tillegg til at Fosen Transport har vært sertifisert etter ISO 9000:2008 i flere år, ble selskapet i år miljøsertifisert til ISO 14001:2004.

Hans Kristian Norset betegnes som en transportaktør med stort pågangsmot, noe som gir solid resultat og gode omsetningstall for bedriften. Godt humør, ærlighet og rettferdighetssans kombinert med utholdenhet og konkurranseinstinkt, er også personlighetstrekk som fremheves hos Norset.

Fosen Transport holder fortsatt til på Brekstad, i tillegg til3000 m2på Brattøra i Trondheim.

- Vi har vår økonomiavdeling på Brekstad, mens salg og ledergruppen er i Trondheim. Selv pendler jeg litt mellom plassene. Det er imidlertid uproblematisk med en hurtigbåt som bruker 50 minutter, forteller Norset.

Gir ros

Han roser sine utrolig flinke sjåfører og staben på kontor og terminal som gjør en fantastisk jobb.

- Administrasjonen består av 12 personer med meget høy kompetanse. 1% sykefravær gjennom mange år sier vel sitt om arbeidsmiljøet, understreker Norset.

I Fosen Transport brukes partnere fremfor kunder.

- Vi har et så åpent forhold til våre største kunder, at det ligner mer et partnerskap hvor vi er opptatt av langsiktighet og logistikkforbedringer enn tonnpris. God logistikk med fokus på miljø og ny teknologi skal gi kunden lavere kostnad og bedre kvalitet, sier Norset.

Han tror fremtidsutfordringene er å møte ny teknologi og nye miljøkrav. Fosen-selskapet har da også ”justert” staben med yngre og godt høyskolekvalifiserte personer til å møte utviklingen.

- Vårt fremste mål er at sjåføren skal ha ei god lønn og bileieren skal tjene penger. Dette gir oss de beste utøverne med de beste bilene. Da vil også kunden få mer effektiv og miljøvennlig transport til en lavere kostnad. Gode partnerskap og kreative logistikkløsninger skal også bidra til at Fosen Transport skal være en av de ledende aktører i Midt-Norge, sier Norset.

Hans Kristian Norset er også bonde på et større gårdsbruk på Fosen i Sør-Trøndelag. Familiegården med 50 kyr og 200 okser og mye korn er nå nylig omlagt til i hovedsak å produsere korn. Norset bruker en del av fritiden på traktoren, og til å tenke ut nye strategier for Fosen Transport.