Risikostyring i verdikjeden

OSLO: Dr Thomas Speh fra Miami Univesity var årets key note speaker (sammen med Arjan van Weele) på Norsk Logistikkforum. Her tok amerikaneren blant annet for seg risikostyring i verdikjeden.

Publisert Sist oppdatert

- Hvis du legger alle eggene i én kurv, da må du sørge for å passe ekstra godt på den kurven, var hans innledende visdomsord. Før han fulgte opp med å konkludere at risikostyring er en undervurdert øvelse i logistikksammenheng.

- Man har en tendens til å bli overrasket. Det skjer ikke oss, tenker man ofte. Men det er nettopp det som skjer. Farer lurer nærmest rundt hvert eneste hjørne, være seg det er snakk om vær, ulykker, finansuro, valutakurser, råvaremangel, terror, politisk urolighet, eller annet, sa han og viste til skrekkeksempelet Boeing.

- Det er i første en rekke underleverandører som har sørget for at Boeings nye superfly Dreamliner er flere år forsinket. Man beregner at Boeing har tapt ca. 12 milliarder US dollars på å outsource en rekke komponenter til underleverandører. Man har med andre ord et fantastisk fly, men som Boeing vil få det veldig vanskelig å få lønnsomhet i, sa Speh.

- Legg en strategi

Hans hovedbudskap var å ha en klar strategi på risikostyring.

- Først må man identifisere farer og forstå hva som er årsaken. Deretter må man vurdere sannsynligheten for at en fare skal bli reell, og hva som eventuelt vil bli konsekvensen for din bedrift. På bakgrunn av denne prosessen kan man legge en strategi, er oppskriften til Speh.

- Hvor god oversikt har du over leddene i din egen verdikjede? Er det for eksempel ønskelig å knytte til seg flere leverandører for å være sikker på at man har sikker tilgang på kritiske råvarer? spør Speh.

- Det er også viktig å fokusere på de tingene som er viktigst for din bedrift. Her kan det være små, men kritiske underleverandører, for eksempel der det ikke finnes noen andre alternative leverandører. Ofte vil man ved en slik gjennomgang også måtte bli tvunget til å ta et strategisk valg, hva er viktigst; lav pris eller lav risiko?