Logistikk-jubel i Trøndelag
Jernbaneverket ønsker ikke samordning av gods i ett knutepunkt i Trøndelag. De anbefaler nedleggelse av godsterminalen på Brattøra for å etablere en ny sør for Trondheim sentrum, uten tilknytning til havn. Både speditører og godsaktører på bane jubler over løsningen.
Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Styreleder John Kenneth Selven i den midtnorske avdelingen i Logistikk- og Transportindustriens Landsforening (LTL) er meget tilfreds med beslutningen.
- Her er det brukt sunn fornuft, understreker Selven.
Regiondirektør Anne Skolmli la nylig frem Jernbaneverkets innstilling til nytt logistikknutepunkt i Trondheims-regionen. Innstillingen tar spesielt hensynet til næringslivet som ønsker godsterminal sør for Trondheim sentrum. Også miljøhensynet nevnes i begrunnelsen. Det såkalte alternativet, ”delt sør” betyr at Torgård i Trondheim og Søberg i Melhus er de mest aktuelle lokaliseringene. Orkanger og Brattøra havner foreslås i kombinasjon med disse stedene. Et annet alternativ er å bruke både Muruvik i Malvik og Orkanger som havn for å frigi Brattøra.
Tas til etterretning
Havnedirektør Wollert Krohn-Hansen sier at Trondheim Havn tar anbefalingen til etterretning og konstaterer at Jernbaneverkets anbefaling avviker fra havnens syn. Trondheim Havn har i prosessen vært opptatt av å imøtekomme de nasjonale føringer som tilsier å tilrettelegge for samordning mellom bil, båt og bane i effektive logistikknutepunkt.
Selven mener det beste alternativet vil være Torgård i kombinasjon med Orkanger havn som har tilstrekkelig kapasitet. – Da 75-80% av godset kommer sørfra er det både ineffektivt og lite miljøvennlig å kjøre dette forbi Trondheim, sier Selven som også påpeker at Torgård ligger nært hovedmarkedet Trondheim.
- Med denne beslutningen bidrar Jernbaneverket til at mer gods flyttes over fra vei til bane og sjø, noe som er i tråd med viktige nasjonale og internasjonale ambisjoner for å redusere miljøbelastningen fra godstransport, sier Selven.
Han understreker også at løsningen er det beste for næringslivet i Midt-Norge, og som får en mer effektiv transport til og fra regionen.
Direktør for informasjon og strategi, Bjarne I. Wist i CargoNet, er veldig tilfreds med en løsning sør for byen.
- Det er også våre kunder og LTL, sier Wist.
Han håper denne beslutningen setter mer fart i prosessen.