Lageret i boks hos Hatellco

Datavaregrossisten Hattelco har revolusjonert logistikken ved lageret i Arendal. Med systemer fra Element Logic og ITO sparer de nå både tid og plass.

Publisert Sist oppdatert

Da datavaregrossisten skulle velge lagersystem trengte de ikke lete lenger enn innad i Hatteland-gruppen, det kompakte mini-load systemet AutoStore er nemlig utviklet av søsterselskap Hatteland Logistics. Systemet ble for en tid tilbake implementert ved Hattelcos lager i Arendal. Distributør av systemet i Norge er Element Logic.

Rubiks kube

AutoStore består av et rammeverk og plastkasser. Driften av selve lagersystemet foregår med roboter som organiserer og håndterer plastkassene i en effektiv strøm til og fra plukkstasjonene. Alt styres av et datasystem og feilplukk reduseres til et minimum.

Lagersystemets fremste egenskap er likevel plassbesparelse. Ifølge Element Logic kan systemet spare opptil 70% plass sammenlignet med tradisjonelle MiniLoad-kraner og lagerautomater. Systemet kan dessuten plasseres i lokaler der andre automatiske lagersystem vanligvis ikke kan benyttes på grunn av takhøyden eller andre begrensninger. AutoStore kan bygges i flere etasjer, og det gir nye muligheter for å kunne utnytte plassen på lageret.

500 forsendelser

På enkelte dager kan Hattelco ha oppimot 500 forsendelser.

- Tidligere var det behov for en betydelig stab for å håndtere utsendelsene våre, men nå har vi kunnet jobbe innenfor mer rasjonelle rammer. Det er klart at dette både øker leveringssikkerheten og ikke minst spisser vår rasjonelle arbeidsform, sier lagersjef Terje Nygård.  

Han forteller at man tidligere hadde en rekke reoler med ulike artikler, som medarbeiderne gikk og plukket fra.

- Faktisk har man målt at man bruker om lag 75% av tiden på å forflytte seg. Slik sløsing med tid og kapasitet er nå historie hos Hattelco, forteller Nygård. Man har rett og slett gått over fra å flytte plukkerne til lageret, til å flytte lageret til plukkerne.

En annen fordel med AutoStore-systemet er at det med enkelhet kan utvides. Enten gjennom å legge til flere kasser og dermed øke antallet lokasjoner, eller man kan øke hastigheten på systemet ved å koble til flere roboter eller stasjoner.

ITO-leveranse

Element Logic var imidlertid ikke de eneste som sto bak Hattelcos “lagerrevolusjon”. Også ITO-gruppen var tungt inne på leverandørsiden. ITO har blant annet levert transportanlegg. I leveransen følger også en Mosca stroppemaskin, type TRP-5, for sikring av eske etter sampakk i eske. ITO sikret seg agenturet for Moscas stroppemaskiner tidligere i høst.

- AutoStore var et system som vi naturlig nok kjente, siden det leveres av et annet selskap i gruppen vår. Men vi trengte en samarbeidspartner for at løsningen skulle bli perfekt for oss, og valget falt på ITOs transportsystem. Nå kan operatørene plukke de mindre varene som lagres av AutoStore, og disse kan så ha en tilførsel manuelt av større varer dersom det er behov for det. Vi får således et veldig fleksibelt og effektivt system som betyr at vi er langt mer effektive enn tidligere, sier Nygård.