Høyt oppe i Hønefoss

Gaselle-bedriften HV Plast AS produserer alt fra akebrett til bildeler. God logistikk og fornøyde medarbeidere er en viktig del av strategien til suksessbedriften. Nå er to nye Atlet Tergo hentet inn for å få enda mer fart på lageret.

Publisert Sist oppdatert

Vi presenterte de nye Atlet Tergo skyvemasttruckene i juniutgaven i fjor. Nå er de to første Tergo i Norge tatt i bruk hos HV Plast AS på Hønefoss.

HV Plast er Norges største og en av de mest moderne produsenter av sprøytestøpte produkter i plast. Det er stor variasjon i produksjonen, fra akebrett og barnesykkelseter for Hamax til plastdeler og artikler til Elko, samt OSO varmtvannsberedere. En annen viktig produksjon er bildeler til TI-Group og Kongsberg Automotive. Denne produksjonen krever sertifisering i henhold til ISO 9001 og ISO 16949. Ikke minst Hamax-produktene krever betydelig lagerplass. Bygningsmassen er utnyttet nærmest maksimalt, og det er nødvendig å lagre i høyden. De to nye Tergo-truckene er kjøpt inn for å kunne operere i det aller meste av lageret.

Brukerne er spurt

Svenske Atlet har lagt stor vekt på den ergonomiske utformingen av de nye truckene. Alt er gjort for å minimere belastningen og stress for truckføreren. Studier viser at førere på slike trucker snur hodet mer enn 1000 ganger i timen, mens venstre arm beveges mer enn 2000 ganger for å styre trucken. Da er det viktig at hver bevegelse krever minst mulig belastning. I tillegg har HV Plast tatt med truckførerne på råd. De har fått velge utstyr de vil ha, tekniske løsninger og også hatt medvirkning på valg av leverandør. Flere har vært inne med tilbud, men Atlet Norge AS ble altså valgt.

Effektivitet

Effektivitet er viktig på et travelt lager. Den nye Tergo-generasjonen har fått økt topphastigheten med 16% til 14,5 km/h. God sikt er også med på å øke effektiviteten. Kamera på gaffelen gjør at operatøren kan håndtere høyt plasserte paller raskt og med stor sikkerhet. Batteristrømmen utnyttes enda mer intelligent enn tidligere, og selv om de nye truckene gjerne går 12 timer hver dag, klarer de minst to dager på fulladede batterier.

Bredt program

De nye skyvemasttruckene fra Atlet leveres i fem forskjellige modeller med løftekapasitet fra 1,2 til 2,5 tonn og maksimal løftehøyde fra 7,25 til 12,1 meter. Bredden varierer fra 1120 til 1397 mm, og truckene er smidige i bruk også der det er trangt mellom lagerreolene. Det finnes ulike utførelser og et bredt program av ekstrautstyr. De større typene har som standard seterygg som kan tiltes 18 grader for å forbedre operatørens sikt ved arbeid i høyden. På disse modellene er det også mulig å regulere gulvhøyden med opptil 70 mm for å få en best mulig kjørestilling.

Når det gjelder tilleggsutstyr, kan eksempelvis nevnes vektindikator som angir lastvekten på displayet og som kan legge sammen flere vekter på inntil 100 tonn. For å øke sikkerheten på gulv med lav friksjon, blant annet i kalde lagre, kan Tergo utstyres med lastehjulsbremser, slik at man bremser med alle tre hjul. Truckene kan også leveres i en egen fryseromsutførelse.

HV Plast – en gaselle

Hønefoss-bedriften fremstår som en suksesshistorie. Det har vært kraftig vekst de siste årene, og HV Plast ble utropt til Gaselle-bedrift i Dagens Næringsliv i 2011. Produksjonen foregår døgnkontinuerlig gjennom hele året. Maskinparken består av 46 sprøytestøpemaskiner, og det er roboter/løpsplukkere på alle. Dette har gjort produksjonen nærmest fullautomatisert. Bedriften har i dag 48 ansatte. I tillegg kommer innleide medarbeidere i travle perioder. Før jul var i overkant av 20 innleid for å ta unna en topp. Hamax er største oppdragsgiver. Årlig går det med mellom 1700 og 1800 tonn plastråstoff.

Bedriften så dagens lys allerede i 1900, da som A/S Hønefos Verktøifabrik. Da var det i hovedsak nettopp verktøy som sto på programmet. Som første i Norge startet selskapet produksjonen av tekniske plastartikler allerede i 1945. HV Plast flyttet inn i sine nåværende lokaler i 2001, og siden da er fabrikken bygd ut tre ganger.