- Avviser at havnearbeider ble påkjørt

Aksjonerende havnearbeidere hevder at en av aksjonistene ble påkjørt av en Bring-ansatt. - Havnearbeideren kastet seg mot panseret, mener Posten/Bring.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag forrige uke begynte havnearbeiderne sin aksjon mot terminaloperatøren i Oslo Havn, Yilport. Yilport ønsker ikke å inngå tariffavtale med Norsk Transportarbeiderforbund (NTF) og havnearbeiderne som har vært tilknyttet Oslo Losse- og Lastekontor (OLLK).

Forrige uke gikk aksjonen rolig for seg, men mandag formiddag tok politiet affære når aksjonistene blokkerte for uttransportering av biler fra et skip.

– De nekter å flytte seg. Vi mener de hindrer lovlig ferdsel, sa operasjonsleder i Oslo politidistrikt, Christian Krohn Engeseth, til NRK.

Les også: Blokade mot Oslo Havn og Yilport

- Påkjørt

Havnearbeider og styremedlem i Oslo Bryggearbeiderforening Roar Langaard forteller at aksjonen startet tidlig mandag morgen og startet nokså dramatisk.

- Det begynte med en bilbåt hos Bring. Der ble også en av kollegene mine påkjørt av en av sjåførene til Bring, forteller Langaard.

Ifølge ham skal sjåføren av en nyimportert bil ha kjørt rett på en av havnearbeiderne som sperret veien, slik at aksjonisten havnet på panseret av bilen.

- Det var ikke noe uhell. Kollegaen, ble truffet i kneet, mistet balansen og landet på panseret på bilen. Han er hos politiet for å anmelde forholdet nå, sier Langaard.

Tøys og vås!

Pressesjef i Posten/Bring, John Eckhoff, avviser kategorisk Langaards versjon av det som skjedde.

- Sjåføren vår benekter kategorisk at det var det som skjedde. Vi har flere vitner på at bryggearbeideren kastet seg imot panseret til sjåføren vår, sier han til MTlogistikk.no.

- Det er bare tøys, sånn som de holder på. Å si sånt om våre sjåfører, er det reneste vås, sier Eckhoff videre. Han mister ikke nattesøvnen av at forholdet blir anmeldt.

- Det tar vi med knusende ro. 

 

 

Fjerne med makt

Senere ble altså aksjonistene fjernet med makt av politiet.

- Politiet kom etter hvert, på ordre fra Oslo Havn så vidt jeg skjønner. De ba aksjonistene fjerne seg, og det ville ikke gutta, så da ble de tatt med inn i «marja», sier Langaard.

Havnearbeiderne ble anholdt i tre kvarter, før de ble sluppet løs med en advarsel. 

Mens politiet mener at aksjonistene hindret lovlig ferdsel, er havnearbeiderne av en annen oppfatning.

- Vi mener at vi er ulovlig uetstengt fra arbeidsplassen. Derfor mener det vi at dette er et lovlig kampmiddel vi har i en slik situasjon, sier Langaard.

Fortsetter aksjonen

Bryggearbeidere har varslet at de vil fortsette aksjonen, og det lover Havnearbeider og styremedlem i Oslo Bryggearbeiderforening Roar Langaard.

- Vi kommer til å fortsette. Dette er bare begynnelsen, sier han til MT.