Innfører minstelønn for utenlandske sjåfører

Fra 1. januar gjelder minstelønnsbestemmelser i Tyskland også for utenlandske sjåfører som bare kjører gjennom landet.

Publisert Sist oppdatert
Konkurransen mot billig arbeidskraft fra Øst-Europa er den hardeste nøtta å knekke for vesteuropeiske transportselskaper. Det blir rett og slett vanskelig å konkurrere, når konkurrentens sjåfører kan gjøre jobben for en slikk og ingenting.

I Tyskland er det imidlertid innført en ny lov fra 1. januar, som sier at alle ansatte over 18 som utfører arbeid i Tyskland skal ha en minstelønn på minimum 8,5 euro i timen – noe som tilsvarer rundt 80 kroner.

Den satsen gjelder også for sjåfører i utenlandske transportselskaper som kjører til, fra, i eller bare gjennom Tyskland.

Transportselskaper som skal utføre kjøring i Tyskland, er nødt til å på forhånd rapportere inn sjåfører som skal utføre jobb i Tyskland til tyske myndigheter. En slik rapportering vil gjelde for den enkelte sjåfør i et halvt år før ny sendes inn, opplyser Dansk Transport og Logistik (DTL), ifølgetransportmagasinet.dk.

DTL anbefaler at danske sjåfører i Tyskland bør ha med seg kopi av rapporten som er sendt inn, ansettelsesbekreftelse og siste lønnsslip til fremvisning ved en eventuelt kontroll. I henhold til tyske regler skal selskapet kunne dokumentere en sjåførs arbeidstid og lønn for de siste to år.