Nå er 60 tonn tillatt

Tillatt totalvekt på tømmervogntog øker nå fra 56 til 60 tonn. Det er likevel ikke lov for alle tømmervogntogoveralt.

Publisert Sist oppdatert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter innspill fra tømmernæringen har forslaget om økt tillatt tømmervogntogvekt vært på høring. Forslaget ble godkjent av Samferdselsdepartementet tidligere i høst, og Vegdirektoratet har nå vedtatt regelendringen.

Kun enkelte strekninger

Økning av tillatt totalvekt for tømmervogntog til 60 tonn vil kun gjelde en begrenset del av veinettet.

– Vedtaket er en regelendring i rammeverket. Økt totalvekt vil gi økt belastning på bruene på veinettet, og det er derfor nødvendig å undersøke om bruene våre tåler denne belastningen, sier avdelingsdirektør Jon Molnes i Statens vegvesen.

Vegdirektoratet har i samarbeid med regionene utarbeidet en foreløpig liste over hvilke riksveistrekninger som til nå er klarert for en slik vektøkning. Tilsvarende lister må også utarbeides for fylkes- og kommunale veier.

Gjelder ikke for alle

Vedtaket gjelder tømmervogntog med 7 aksler og lengde uten gods minst 21,50 meter. Tillatt totalvekt på slepvognen er 36 tonn.

Avstanden mellom første og siste aksel på vogntoget må være minst 19,00 m, og avstanden mellom første og siste aksel på slepvognen være minst 8,01 m. Det må også være minst 3,70 m avstand mellom siste aksel på motorvognen og første aksel på slepvognen.

Vedtaket om økt totalvekt for tømmervogntog er andre del av en tiltakspakke for å bedre transportvilkårene for transport av tømmer i Norge. Første tiltak som ble iverksatt var en økning av tillatt vogntoglengde fra 22 til 24 meter.

Powered by Labrador CMS