MAN vel framme

MTlogistikk.no sammen med kolleger fra Norge, Sverige og Danmark kom i mål i Ålesund med MANs karavanebiler torsdag kveld, i god behold og uten en skramme på bilene.

Publisert Sist oppdatert

Vi har hatt flotte dager på veien, med fint sommervær bortsett fra første timen ut fra Tromsø tirsdag og den siste timen mot Ålesund torsdag. Nesten 160 mil er tilbakelagt uten uhell av noe slag og uten noen problemer med bilene. Vi er i grunnen blitt glade i kjøretøyene underveis. På de mange smale veistrekningene setter man pris på nøyaktig styring og god stabilitet. Det er i realiteten ikke margin for middelmådigheter her. Da havner man rett og slett utenfor veien.

Belønningen for mange timer bak rattet – tillatt kjøretid ble utnyttet maksimalt – er alle de flotte naturopplevelsene underveis. Som nordmenn tenker vi kanskje ikke over dette til daglig. Våre kolleger fra Danmark og Sverige sørget for å minne oss om hvilket fantastisk land vi lever i.

Honnør til yrkessjåførene

Det gjelder ikke alt av veier vi har kjørt på. Våre nordiske naboer uttrykte diplomatisk at veiene er utfordrende. Vi skal huske på at vi kjørte under optimale forhold – pent vær, tørr veibane og nesten ingen turister i bobiler og campingvogner de ikke behersker. Yrkessjåførene har ikke anledning til slik luksus. De kjører året rundt, også om vinteren med mye snø som skjuler alt av kantstriper og glatt veibane. Takket være dyktighet går det stort sett bra da også. Det er all grunn til å gi honnør til en flott sjåførstand som holder varestrømmen i gang uansett kjøreforhold. Vi burde være litt flinkere til å takke yrkessjåførene for at vi har pålegg på brødskiva og vaskemaskiner til klærne våre.

Hvorfor tar ingen ansvar?

I de aller fleste yrker har Arbeidstilsynet ansvaret for å kontrollere at arbeidet kan skje uten for store belastninger og fremfor alt sikkert. På veien – arbeidsplassen for noen tusen yrkessjåfører – melder tilsynet for arbeidsplassene seg av laget. Etter mange mil fra Tromsø til Ålesund får man lyst til å stille spørsmålet om hvorfor ingen tar ordentlig ansvar på arbeidsmiljøet og sikkerheten til dem som har sin arbeidsplass på asfalten.

La oss ikke glemme at vi underveis feiret Danmarks nasjonaldag 5. juni og svenskenes dagen etter. Rent symbolsk kan vi også nevne unionsoppløsningen 7. juni – dagen da hver av oss reiser til sitt.