Landstrømanlegget vil bli integrert i totalt åtte av denne typen landstrømcontainere, som havnedirektør Halvard Aglen (t.v.) og en representant fra danske PowerCon, Peter Castberg Knudsen . Foto. Kristiansand Havn.

Får Europas største landstrømanlegg

Kristiansand Havn KF samarbeider med det danske selskapet PowerCon og Agder Energi Nett om et prosjekt for å sette i drift Europas største landstrømanlegg.

Publisert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Anlegget er et EU-medfinansiert innovasjons- og demonstrasjonsprosjekt som gjør at selv de største cruiseskipene kan slå av motoren i havn, og ta i bruk elektrisk kraft i stedet. Agder Energi Nett bidrar med å legge til rette for strømforsyningen til anlegget, opplyser Kristiansand Havn - og fortsetter:

- Norge har gjennom EUs klimarammeverk forpliktet seg til å redusere klimagassutslippene med 40 prosent innen 2030. Landstrøm til skipstrafikken er viktige tiltak for å nå målene. Landstrømanlegget som skal testes i 2018 befester Kristiansand havn sin posisjon som landets ledende havn innenfor satsing på landstrøm.

I Kristiansand Havn er det gjort betydelige investeringer i landstrømanlegg over flere år som forsyner skipstrafikken.

- Det helt spesielle med det nye anlegget er at det kan håndtere cruisemarkedet med riktig spenning og frekvens, samt strøm nok til å fullstendig slå av skipets motorer. Det er helt unikt i europeisk sammenheng, påpeker havna på sine nettsider.

Systemet, som blir integrert i åtte stykk 20 fots containere, kan levere opp til 16MVA elektrisk energi og blir bygget i henhold til den internasjonale høyspent IEC 80005-1 standard som sikrer at flest mulige skip kan koble til.

Kristiansand Havn opplyser videre at PowerCon, som skal levere anlegget, også har tidligere levert landstrømanlegg til havna, og samarbeider med det norske selskapet OneCo Sør AS fra Kristiansand for å bistå den maritime industri i Norge med det grønne skiftet.

Den totale investeringen på omkring 4 millioner Euro, er medfinansiert av EU gjennom deres Innovasjon- og demonstrasjon program Horizon 2020 SME, og er i tråd med EUs anbefaling om landstrøm i europeiske havner innen 2025, avslutter Kristiansand Havn.

Powered by Labrador CMS