Mistenker prisjuks på containerfrakt

EU-kommisjonen går de store rederiene etter i sømmene.

Publisert Sist oppdatert

EU-kommisjonen har startet en formell etterforskning av flere store containerrederier og shippingselskaper som frakter containere til og fra Europa.

Det mistenkes at rederiene driver prissamarbeid som strider mot EUs konkurranselover, heter det i en uttalelse fra kommisjonens konkurransetilsyn.

Selskapene har ifølge uttalelsen siden 2009 offentliggjort regelmessige annonseringer som inneholder tidspunkt for når de hadde til hensikt å øke prisene sine. Dette skal ha skjedd flere ganger årlig, og skal ha inneholdt både hvor stor økningen blir, og når den skjer.

 - Kommisjonen er bekymret for at denne praksisen kan tillate selskapene å signalisere fremtidige prisintensjoner til hverandre og at dette kan ødelegge konkurransen og skade kundene gjennom å øke prisene i markedet for containerfrakt», står det i uttalelsen fra EU.

Blant de som etterforskes er verdens største containerrederi, danske Møller - Mærsk.

 - Vi har ikke mottatt noe formelt brev fra Kommisjonen om emnet, men vi er blitt informert om at vi vil være en del av etterforskningen. A.P. Møller – Mærsk har ingen grunn til å tro at Maersk Line har oppført seg i strid med EUs konkurranselover, skriver rederiet på sine nettsider.