Vil la private kontrollere tungtransporten

Statens vegvesen vil lære opp transportkjøpere til å sjekke vogntog.

Publisert Sist oppdatert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vinteren 2010 ble det etablert et samarbeid mellom Statens vegvesen Region nord og Fiske og havbruksnæringens landsforening (FHL) etter et initiativ fra bedriften Nova Sea.

FHL ønsket at de ansatte i deres bedrifter skulle få opplæring i å gjennomføre enkle kontroller av kjøretøy som kom for å hente fisk. Tungbilsjåførene som kom til bedriftene, fikk også overlevert informasjon om krav til kjøretøyutrustning vinterstid.

«Trygg Trailer»

- Nå er dette tatt et skritt videre, kunne seniorrådgiver Arvid Mytting i Vegdirektoratet fortelle under TransportMessa.

Resultatet er et nasjonalt prosjekt under navnet «Trygg Trailer» styrt av Trafikant- og kjøretøyavdelingen i Vegdirektoratet. Gjennom prosjektet kan transportkjøpere få informasjon om vinterdekk- og kjettingkrav og foreta en enkel sjekk av vogntog som kommer for å hente bedriftens varer. Bedriften kan lage sine retningslinjer for hva de gjør med vogntog som ikke oppfyller kravene. De kan blant annet nekte last eller melde fra til transportør.

– Etter at samarbeidet med FHL ble kjent, tok flere bedrifter kontakt med oss fordi de ønsker opplæring og informasjon, sier prosjektleder Vibeke Grimstad.

– Det er et initiativ vi ønsker å ivareta, og gjennom Trygg Trailer vil vi kunne tilby et slikt samarbeid til bedrifter i hele landet. 

Forrige vinter kontrollerte Statens vegvesen dekk og kjettinger på rekordmange 50.000 tunge kjøretøy. Likevel opplevde vi fastkjørte trailere og trafikkaos. Prosjektet Trygg Trailer gir private aktører mulighet til å være med på å ta ansvar.

1641 bruksforbud

1641 motorvogner og tilhengere fikk bruksforbud, 2481 fikk gebyr og 44 ble anmeldt da Statens vegvesen kontrollerte rekordmange 50.000 tunge kjøretøy forrige vinter.

- Hver vinter ser vi at dårlig skodde vogntog skaper store framkommelighetsproblemer. De utgjør også en stor trafikksikkerhetsrisiko, sier vegdirektør Terje Moe Gustavsen. – Vi, sammen med bransjen, må gjøre et felles løft for å sikre at trafikanter i Norge skal kunne komme trygt fram.

Bedrifter som vil være med på prosjektet, må inngå et forpliktende samarbeid med Statens vegvesen. Vegvesenet kommer på besøk og gir de ansatte nødvendig innføring. Bedriftene får tilgang på Trygg Trailer-pakker som inneholder informasjon om norske krav og produkter som er nyttige både for bedriftens ansatte og for besøkende sjåfører.

Målet med «Trygg Trailer» er å oppnå økt trafikksikkerhet, bedre fremkommelighet om vinteren, kortere og mer forutsigbar transporttid, økt lønnsomhet og bedre arbeidsvilkår for sjåførene.

Statens vegvesen arrangerte Kick-off om «Trygg Trailer» for transportkjøpere i midten av september. I tillegg til den politiske ledelsen i Samferdselsdepartementet og vegdirektøren, deltok også Norges Lastebileier-Forbund, NHO Logistikk og Transport og Norsk Transportarbeiderforbund på arrangementet.

Selvbetjening på nett

Mytting kunne også fortelle at Statens vegvesen nylig har lansert «Din side» (www.vegvesen.no/dinside) med flere selvbetjeningsløsninger. Første tilgjengelige tjeneste er at man kan skaffe seg nytt, midlertidig vognkort hvis man har mistet det ordinære. Rundt 45.000 nordmenn mister årlig vognkortet sitt, så det har vært et stort behov for en slik løsning. Ordinært vognkort vil man få i posten etter en uke.

Ved innlogging kan man også få oversikt over sine kjøretøy og når de skal på EU-kontroll, førerkortklasser og muligheter til å søke om førerkort. Ytterligere løsninger kommer etter hvert. Det er sikker innlogging på «Din side» via ID-porten, samme som hvis man leverer selvangivelse på nett, hvor Bank-ID og Min-ID er de mest vanlige.

 

Powered by Labrador CMS