Besøker 1400 hjem i sekundet

Julenissen er verdens soleklart beste logistiker. Bare sjekk disse tallene.

Publisert Sist oppdatert

Schenker, PostNord, DHL, Bring og alle andre logistikkfirmaer kan egentlig bare gå og legge seg.

For i løpet av ett døgn leverer Julenissen gaver til alle julefeirende barn i hele verden. Og det er en ganske formidabel prestasjon.

Et regnestykke på hva nissen faktisk må gjøre i løpet av juledagen, er laget av eksperter.

De har brukt befolkningstall fra 2000, da det bodde seks milliarder mennesker på jorden mot dagens sju milliarder. Av de seks milliardene var to milliarder 18 år og yngre.

Noen er jo slemme ...

Rundt regnet én tredjedel av verdens befolkning feirer jul, dermed er vi nede i 667 millioner barn.

I gjennomsnitt er det 3,5 barn per husholdning, noe som reduserer antall stoppesteder til 189 millioner. Det begynner jo å bli overkommelig, ikke sant?

Trekker vi fra russiskortodokse kristne, som feirer jul i januar, kommer vi ned i 173 millioner familier som skal ha besøk av julenissen.

Ekspertene har videre anslått at barna i ti prosent av hjemmene ikke har vært snille nok til å få julepresanger, noe som reduserer tallet til 156 millioner leveringssteder.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

1398 besøk i sekundet

Siden det er snakk om amerikanske eksperter, har de lagt til grunn at nissen skal levere presangene mens barna sover natten mellom 24. og 25. desember. Dersom barna sover i sju timer, husk de er spente og våkner tidlig, har nissen totalt 31 timer på seg på å få gjort jobben.

Dette gjør at nissen må besøke 1398 hjem i sekundet. Det gir ham 715 mikrosekunder til å bremse ned sleden, lande på taket, finne rett presanger, åle seg ned pipen, legge presanger på rett sted og komme seg tilbake til sleden igjen, per besøk.

Bør vel kunne la seg gjøre?

Hvor lang blir så nissen reise? Ser vi bort fra Antarktis og innsjøer, er den befolkede delen av jorden 205 millioner km². Gitt at alle verdens hjem ligger jevnt fordelt, noe de selvsagt ikke gjør, vil gjennomsnittlig avstand mellom to hushold være 1,14 km, og den totale avstanden nissen og reinsdyrene må tilbakelegge vil være 179 millioner km – litt lengre enn avstanden fra jorden til solen.

179 millioner km på 31 timer tilsvarer 5.700.000 km/t i snitthastighet eller 1583 km/s.

Så får vi se bort fra at nisse, reinsdyr og gaver vil brenne opp på sekunder i den hastigheten på grunn av den enorme luftmotstanden.

6 x Triple E

Da har vi slått fast at nissens reinsdyr og slede er svært hurtiggående. Men hva med lastekapasiteten?

Dersom vi for enkelhets skyld sier at en pakke i snitt veier én kg, vil den totale vekten på gavene være 546.000 tonn. For å frakte det tilsvarende sjøveien, trengs seks av Maersks Triple E-skip.

Og det er om hvert barn bare får én presang ...

Men, hva om Julenissen ikke finnes? Hvordan distribueres alle gavene da? Jo, nettopp gjennom store og små logistikkselskaper og transportører verden over. Sammen gjør de den jobben som er kreditert Julenissen i eksperimentet overfor.

 Og det er tross alt ganske imponerende likevel. 

Denne artikkelen ble først publisert i 2013.

Kilder:

http://www.religioustolerance.org/
Joel Potischman & Bruce Handy, "Is there a Santa Claus," at: http://www.ucl.ac.uk/ 
"The MacMillan Visual Desk Reference," Macmillan, (1993)
"Santa Claus: An engineer's perspective," at: http://www.baltimoremd.com/
Alice Deal Junior High School Mathcounts Team, Washington DC, "Mathematics of Santa Claus," at: http://www.nifl.gov/