CEO i Xeneta, Patrick Berglund, gleder seg å tilby tjenesten også til flyfraktkjøpere.
CEO i Xeneta, Patrick Berglund, gleder seg å tilby tjenesten også til flyfraktkjøpere.

Xeneta inn på flyfrakt

Norske Xeneta har revolusjonert innsikten i fraktrater til sjøs. Nå vil de gjøre det samme i flybransjen.

Publisert

Xeneta, med hovedkontor på Grünerløkka, har et unikt konsept der kundene får innsyn i datastrømmen som fastsetter de volatile prisene på containerfrakt på sjøen. Selskapet har vokst raskt siden starten i 2012, og er nå en ledende analyseplattform for priser på sjøfrakt.

Nå mener Xeneta at tiden er inne for å gjøre det samme innen flyfrakt.

- Det er en tydelig etterspørsel i markedet for et benchmarking-verktøy som kan gjøre bransjen i stand til å få optimale betingelser i flyfraktforhandlinger, forklarer Xenetas CEO Patrick Berglund.

- Uforutsigbar

- Sektoren er like uforutsigbar, om ikke mer, enn sjøfraktratene, med priser som i øyeblikket skyter i været takket være mangel på kapasitet og økende etterspørsel som følge av e-handel, blant annet. Dette påvirker partenes bunnlinje, både, avsender, speditører og transportører, i tillegg til påliteligheten i forsyningskjeden. Dette er dårlige nyheter for alle, spesielt de som vil forsikre seg om at de har produktene i hyllene i høysesongene, sliksom jula, sier Berglund.

Gjennom å tilby bedre oversikt, forståelse og innsikt i nåtid, mener Xeneta at de kan hjelpe bransjen med å takle disse utfordringene.

Xeneta for flyfrakt er nå under utvikling og i prototype-fasen, med en lansering planlagt for andre kvartal 2018.

Bred datafangst

Systemet vil fungere på samme måte som Xenetas sjøfartsmodell, der bred datafangst viser hvilke priser det er mulig å oppnå på frakt. Systemet skal vise kundene snittrater, samt de høyeste og laveste ratene som blir betalt i markedet på ulike strekninger.

- Vi samler allerede rater fra vår eksisterende brukerbase, og søker flere tidlige partnere for å utvide datasamlingen. I øyeblikket legger vi til over to millioner rater i måneden på sjøfrakt, og vi håper å mer enn doble den totale ratefangsten for begge transportmetoder i 2018, sier Berglund.

Xeneta for flyfrakt vil innen kort tid bli tilgjengelig for utvalgte beta-kunder.